Vlaming Yves Vanderlinden verbouwde een oude afspanning op een rustige en groene plaats in de Ardennen tot restaurant-hotel L’Affenage.

Y ves Vanderlinden zette zijn eerste stappen in de horeca via zijn biercafé Twee Engelen in Tongeren. Hij stapte in het huwelijksbootje met Catherine en die kwam uit een Waals horecageslacht. Samen begonnen zij, veertien jaar terug, in het door groen omgeven dorp Erezée, met restaurant-hotel Le Liry. Catherine nam de plaats aan het fornuis in en kookt blijkbaar zo smakelijk dat Le Liry te klein werd. Daarom werd naar een tweede zaak gezocht. Enkele kilometers verder ligt boven op een heuvel het honderd jaar oude kasteel van Blier. Op deze rustige plek, waar alle nevengeluiden wegvallen, voelt men zich ver weg van alles. Daar, op het topje van de wereld, bevond zich reeds lang voor het kasteel een boerderij en een affenage, waar paarden en ruiters konden eten en rusten. Yves Vanderlinden besloot op de plaats van de oude afspanning een restaurant-hotel te maken. Als kok engageerde hij Frédéric Salpetier. Deze kreeg een gedegen opleiding in Belgische tophuizen en was drie jaar lang chef-kok van het bekende restaurant Le Cabri in Nadrin. L’Affenage opende drie maanden geleden en is daardoor nog relatief onbekend. Potentiële klanten zijn golfers, die komen voor de golfvelden van Durbuy, natuurliefhebbers en andere dagjestoeristen. Hoofdattractie is de keuken: Frédéric Salpetier kan namelijk koken en werkt met eersteklas producten, die hij juist gaart en pittig kruidt. Wij kwamen ’s avonds en reden naar boven langs de boerderij de binnenplaats van het kasteel op. Binnen troffen wij een ruime eetzaal, waar alleen de oude stenen vloer refereert aan vroeger. Feestelijkheid brengen de royaal uitgemeten gordijnen in kleur van wijndroesem. Voor de rest is de decoratie sober en licht gehouden. De keuze ging naar het vriendelijk geprijsde marktmenu (vier gangen 1680 fr., 41,65 euro), waarbij wij, op advies, een fles 2000 Rosso Sant Antimo Fanti lieten ontkurken (1080 fr., 26,02 euro). Het bleek een ontwapenende allemansvriend. Carpaccio van tonijn kreeg het gezelschap van gebakken eendenlever. De eendenlever was heerlijk en de tonijn ook, maar de combinatie vonden wij maar zo zo. De begeleiding van grietfilet viel beter in de smaak: de vis kwam op tafel in een exotische kokoscurry. De op de kaart vermelde ‘gewokte groenten’ bleken meer gekookt dan geroerbakt, maar dat was verder geen probleem. Het fijne vlees van filet van hinde volgde en kreeg wilde paddestoelen mee, mousse van selder, gekarameliseerde uitjes, warme vijgen en een wildsaus met diepte. Dun bladerdeeg met appels en speculaasijsjes sloten deze goede maaltijd af.

Restaurant-hotel L’Affenage: rue Croix Henquin 7, 6997 Erezée (Blier). Tel. 086-47 08 80, www.affenage.be. Zondagavond, maandag en dinsdag gesloten. Er zijn 13 kamers, vanaf 3250 fr./80,57 euro voor een dubble, in halfpension 2800 fr./69,41 euro p.p., in volpension 3200 fr./79,33 euro p.p. Gastronomisch weekend 7600 fr./188,40 euro. Seminariemogelijkheden.

4 koksmutjses

De beoordeling…….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content