Kris Wijnen begon een nieuw leven en ruilde Klare Wijn en De Liefde voor de Man voor Cuistot.

Lier is een beetje een dorp in een stad. In deze veilige thuishaven van gegoede burgers en BV’s opende Kris Wijnen zijn nieuwe restaurant Cuistot. De 31-jarige kok is niet aan zijn proefstuk toe: hij kreeg een klassieke opleiding, onder meer in het Brusselse restaurant Villa Lorraine en wist lekkerbekkend Antwerpen te vertederen door op jonge leeftijd aan de Dageraadplaats restaurant Klare Wijn te openen. Zeven jaar later vond de kok dat het genoeg was geweest: hij wisselde het restaurant voor de dagwinkel De Liefde van de Man (Wiegstraat). Amper drie jaar later is hij weer terug aan het fornuis van een nieuw restaurant, dat hij met de hulp van een maître d’hôtel uitbaat. Wij kwamen naar Lier op een avond in de week, parkeerden de auto aan het Karthuizersveld en beseften bij het binnengaan dat Cuistot amper drie weken open was. Dan mag je niet pietluttig doen.

Plaats van gebeuren is het gelijkvloers van een oud herenhuis, waarin de vertrekken gescheiden kunnen worden door elegante schuifdeuren. Het decor is actueel en dat betekent zuiver en grijs in verschillende tinten, met als onderbreking een likje rood, een likje zwart en het sneeuwwit van het uitgelichte linnen op de tafels. In deze strakke, rustgevende soberheid zorgen zilveren bestek, kristallen glazen, Japans geïnspireerd serviesgoed, door Maarten van Severen ontworpen stoelen, een luster van Ingo Maurer en een bijzondere spiegel van de Lierse Potchelli voor feestelijkheid. Het geheel is oversaust met lounge music.

Kris Wijnen heeft zijn volgelingen, wat maakt dat hij vanaf de eerste dag al voor de leeuwen werd geworpen. Cuistot biedt diverse formules: je bent welkom voor één gerecht, voor een maaltijd à la carte, en voor een menu van drie of vier gangen (1412 fr./35 euro of 1755 fr./43,5). Op de wijnen wordt een bescheiden marge genomen, zodat vooral grote flessen interessant zijn geprijsd. Op ons verzoek ging de kurk van een fles Syrah, Daniel Lauwrence Vineyard Select ’96, een volle, krachtige en soepele wijn, die aangenaam was zonder groots te zijn (1049 fr./26 euro). Wij kozen het driegangenmenu en begonnen met twee verschillende voorgerechten: ganzenleverpastei met muskaatdruiven en gelei van oude port, opgediend in een lepelpotje met getoaste rozijnenbrioche en ragout van kreeft met appel en boontjes en het parfum van Indische curry. De twee voorgerechten zaten goed: Kris gebruikt mooie ingrediënten en kookt puur. Alleen spijtig dat de saus bij de kreeft verdacht veel overeenkomst vertoonde met de bisque die als amuusje werd opgediend. Het hoofdgerecht bestond uit het succulente vlees van hert, opgediend met aardappelpuree, groene kool en een bigarade-achtige wildsaus (wildfond, sinaasappel en, in dit geval, een scheutje vlierbessensiroop). Wij kozen ieder een ander nagerecht: dame blanche van quenelles smeltend zacht ijs overgoten met warme chocolade die maar niet hard wilde worden, en een lichte kwarktaart met biscuitdeeg en vers fruit. Wij aten smakelijk en royaal, werden vriendelijk bediend, maar misten sfeer en dat kwam misschien omdat de chef, bij gebrek aan personeel, niet uit de keuken kan.

Cuistot, lunch dinner: Antwerpsestraat 146, 2500 Lier. Tel. 03-488 46 56. Zakenlunch: 1493 fr./37 euro, midweekmenu 1109 fr./27,5 euro). Gesloten: woensdag, zaterdag en zondagmiddag. XXX (drie koksmutsjes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content