Anne en Pierre Résimont serveren moderne verfijnde kost in Eau Vive, een knus poppenhuis gelegen aan een romantische waterval.

Rij je vanaf de snelweg door Namen en volg je de Maasvallei dan kom je eerst in het aardbeiendorp Wépion en vervolgens in het gehucht Arbre in de gemeente Profondeville. Daar, tussen de weg naar Floreffe en het riviertje Burnot, ligt een vier eeuwen oude ketelmakerij met een waterrad dat de machines aandreef om houten kranen te vervaardigen. Toen Anne en Pierre Résimont de ketelmakerij in 1990 overnamen, was er reeds een klein, goed lopend restaurant in ondergebracht. Anne en Pierre, die elkaar op de Naamse koksschool hadden ontmoet, noemden hun restaurant Eau Vive. Zij wisten keuken en comfort beetje bij beetje te verbeteren en de inspaningen werden in 1994 beloond met een Michelin-ster.

Pierre Résimont kan bogen op een eersteklas opleiding in tophuizen ( Ecailler du Palais Royal, Hof ter Eycken) en stond naast superkoks van weleer, zoals Michel Beyls en Claude Noaillon. Wij werden ontvangen door Anne Résimont, die ons kordaat doorsluisde via de eetzaal in gezellige maritieme stijl naar de elegante uitbouw van glas en zwart aluminium. Van daaruit hadden wij zicht op de verlichte waterval. Voor de rest van de avond waren wij aangewezen op Marc Detraux, die, wat ons betreft, in aanmerking kwam voor de prijs van ‘vriendelijkste maître d’hotel van het jaar’. De man koppelt efficiëntie en vakkennis aan bescheidenheid en vriendelijkheid: Marc zorgt voor eerherstel van zijn beroep.

De spijskaart van Eau Vive is beknopt en vermeldt mediterraan geïnspireerde persoonlijke bereidingen. Wij kozen Menu clin d’oeil (40,90 euro en 21,07 euro voor de wijnen). Er kwamen delicate hapjes en het glas werd gevuld met een Domaine De Pellehaut, een levendige, hongerscherpende, uiterst correcte Côte de Gascogne 2000. In het bord kwam gebakken korst met lekkere vulling van kleine slakken van Warnant, gekonfijt konijn, tomaten en champignons, opgediend met waterkerscrème. Filet van snoekbaars volgde, begeleid door blokjes knolselder, een heerlijke kroket van het varken en een reductiesaus van syrah-wijn: een prachtig surf and turf-gerecht. Het glas werd gevuld met een jonge, fruitige en lichte syrah-mourvèdre van de Belg Luc Pirlet uit de Pays d’Oc, waarbij de syrah voor de aardse toets zorgde en de mourvèdre voor de mooie structuur. Bosduif, perfect gebakken en versneden op het bord geëtaleerd met plakjes smeltende ganzenlever kreeg tempura van prinsessenboontjes en tot schuim geklopte paddestoelensaus en notencrème mee. Als finale was er in siroop gekookte peer met liquide chocoladebereiding, smeltend zacht kaneelijs en een glaasje Harmonie des Sens, als aangename vin doux naturel uit Rivesaltes. De chef kregen wij tussendoor even te zien, toen hij aan een tafel verderop plakjes witte truffel van onder zijn schaaf liet neerdalen en de eetserre zich vulde met het onmiskenbaar bedwelmend parfum.

In Eau Vive wordt modern-verfijnd en puur gekookt en vlot bediend: het restaurant behoort ontegenzeglijk tot de top van Wallonië. Op weekdagen komen zakenlieden en de lokale gegoede burgerij. In de weekends verschijnen dagjestoeristen, waarbij Vlamingen die worden aangetrokken door het eten en uitstapjes naar Dinant en de tuinen van Annevoie.

Restaurant & traiteurdienst Eau Vive: route de Floreffe 37, 5170 Cerbre Profondeville. Tel. 081-41 11 51. Zakenlunch 26,03 euro, Menu Découverte van zes gangen 55,78 euro, met wijnarrangementen van 26,03 en 37,18 euro. Dinsdag en woensdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content