De Griekse advocaat en kunsthistoricus Stavros Maratos opende BlaBla & Gallery, een kosmopolitisch babbelrestaurant met aanpalende kunstgalerie.

S tavros Maratos kan bogen op een veelzijdige vorming: hij werd in Milaan tot jurist opgeleid en in Florence tot kunsthistoricus. Hij kwam naar Brussel als advocaat bij de Europese Commissie. De job kon de erudiete Griek niet boeien en hij opende zo’n vier jaar terug Balthazar, een vriendelijk eethuisje in de Archimedesstraat (1000 Brussel). Boven aan de trap van Balthazar staan onder het middaguur eurocraten in de rij voor een snelle en smakelijke lunch. ’s Avonds is het rustiger. Stavros liep in een straat tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat, die een aantal antiquairs verbindt met de vlooienmarkt, op een leegstaande koekjesfabriek. Die restaureerde hij. Het resultaat is een aangename mix van stijlen, die samen een hedendaagse, minimalistische versie vormen van oud Brussel. Kunstgalerie en restaurant hebben ieder hun eigen ingang en zijn aan de achterkant met elkaar verbonden. Bij het binnenkomen van het restaurant verrast de grootsteedse ruimte in U-vorm. De centrale eetzaal wordt overdag verlicht via een glazen dak en ’s avonds door enorme schemerlampen. Er staat een vleugelpiano, waarrond zich in de weekends muzikanten uit alle delen van de wereld verzamelen. In BlaBla zit de ambiance vanaf het eerste moment goed. Het algemeen gevoel van welbehagen maakt van deze plek een echt babbelrestaurant. Het genoeglijk sfeertje wordt in de hand gewerkt door het originele, pretentieloze decor, de vriendelijke multiculturele bediening onder leiding van de altijd lachende Zuid-Koreaanse Sophie Jonot, de smeltkroes van bezoekers en de kwaliteit van het eten. Chef-kok is Serge Sterck. Hij brengt een voorzichtige versie van de wereldkeuken, waarbij gerechten uit de landen rond de Middellandse Zee in de meerderheid zijn. In de meeste bereidingen spelen groenten en olijfolie een belangrijke rol. Op onze tafel kwamen twee voorgerechten: een schotel gegrilde zuiderse groenten met raketsla en parmezaankaas (360 fr.) en carpaccio van rundvlees op z’n Italiaans (410 fr.). Hoofdgerechten waren: couscous van kip met gestoofde groenten, gekonfijte citroen en olijven (490 fr.) en wit van kip in een Thaise saus van rode curry en kokosmelk, opgediend met oosterse deegwaren (510 fr.). Het glas werd gevuld met een warmgekruide, mondvullende Australische Michelton ’97, een ware charmeur, gemaakt van cabernet- en shirazdruiven (850 fr.). Fondant van warm-smeltende chocolademousse met gekonfijte sinaasschil, opgediend in koffiekop (200 fr.) en een uitbundig gepresenteerde millefeuille van gebakken filo met speculaasmousse (200 fr.) vormden de afsluiting van een geslaagde avond.

BlaBla brengt smakelijke en vriendelijk geprijsde gerechten in een omgeving die ontspant. Geen wonder dat het eethuis druk wordt bezocht, waardoor reserveren meestal noodzakelijk is. Er was die avond maar één valse noot en die kwam van Cesaria Evora: drie uur non-stop van haar melancholische gezang was zelfs voor een fan te veel van het goede.

BlaBla & Gallery: Kapucijnenstraat 55, 1000 Brussel. Tel. 02-503 59 18. Open van 19 tot 23 u., vrijdag en zaterdag tot 24 u., zaterdag en zondag brunch. Maandag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling……………………

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content