Benoit Devolder en kok Matthias De Beveren proberen Roeselare nieuw leven in te blazen en serveren eten in een godshuis, genaamd Triforum.

Eigenlijk waren wij op weg naar eethuis Pieter in Roeselare, waar wij goede berichten over hadden gehoord. Maar toen wij voor de deur stonden, bleek het sluitingsdag te zijn. Aan de overkant lonkte Triforum en omdat wij hierover een briefje toegestuurd hadden gekregen, omdat het restaurant bovendien huist op een niet alledaagse lokatie (een retraitehuis aan de kerk), omdat er een ‘bijna-kampioen-juniorkok’ aan het fornuis staat en ook en vooral omdat de keuze in Roeselare zeker ’s avonds beperkt is, trokken wij de stoute schoenen aan. Dat briefje met aankondiging van de “trendy brasserie in hartje Roeselare, waar men culinair kan genieten en feesten” was geschreven, zo bleek later, door de ondernemende vader van de manager. Triforum ligt aan het rondpunt met het standbeeld van kunstenaar Alfons Blomme en aan de paterskerk. Het oude gebouw, waarin tegenwoordig restaurant en feestzaal zijn ondergebracht, vormde vroeger één geheel met kapel en klooster. Het voormalige godshuis is aan de buitenkant oneerbiedig opgehemeld met opzichtige aquamarijne en helgroene neonreclame. Bij het binnenkomen bots je in de gang op een Harley Davidson Sportster. Een paar passen verder is de taverne en de discobar. De motor is van manager Benoit Devolder en het is hij die ons de weg wijst naar het eetgedeelte. “Geen café, geen restaurant maar een forum van drinken, eten & amusement”, vermeldt de slogan. Maar wij waren die avond, op twee eenzame eters na, alleen in de grote zaal en hadden alle tijd om de omgeving te bewonderen. Historische elementen, zoals bewerkte plafonds en resten van een manshoge schouw, zijn grof gecombineerd met modern meubilair en Engelse-pubdecoratie. De gerechten op de spijskaart vormen een even grote mengelmoes van stijlen, en gaan van tapas, salades, pastagerechten naar hoofdgerechten met biovlees en verse vis. Bij de suggesties troffen wij warme oesters ‘in’ bieslook (hoe kan dat?) (520 fr.) en halve kreeft met Roscoff-boter (790 fr.).

Achter de schermen roert de 23-jarige chef-kok Matthias De Beveren in de pannen. Hij werkte onder meer in het eerbiedwaardige Roeselaarse eethuis Ooievaar. Matthias eindigde als tweede in de wedstrijd voor de titel Beste Juniorkok 2000. Wij gaven de kok de kans om zijn beste beentje voor te zetten en bestelden Vivaldi’s Herfst Menu (1090 fr.). Als eerste kwam Noorse fjordenprins in Zeebrugse grijze pompoennage, een abstracte benaming voor een soepachtig gerecht met zalm, garnaal en tomaat in rijke saffraan- en pompoensaus. Nummer twee was gebakken kabeljauw: een royaal stuk en nog vers ook, opgediend op een puree van bintjes, op smaak gebracht met bieslook, spek en prei en vergezeld van in boter heropgewarmd witloof en venkel. Chocolademousse met coulis van sinaasappel en het parfum van Grand Marnier vormden het nagerecht. Het culinaire vuurwerk, dat wij van de bijna-juniorkampioen hadden verwacht, was uitgebleven. De voorgeschotelde rijkbesauste gerechten waren eerder klassiek van inspiratie. En de Spaanse huiswijn nemen wij een eventuele volgende keer zeker niet meer.

Triforum: Delaerestraat 39, 8800 Roeselare. Tel. 051-25 24 67. Maandagavond en dinsdag gesloten. Er is een infrastructuur voorzien voor feesten. XX (twee koksmutsjes).

De beoordeling….

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content