Omdat Jürgen Coussement en Liesbeth Keirsebilck smoorverliefd zijn op Italië openden ze Loreto. Op het bord komen eigenzinnig-moderne Italiaanse bereidingen.

Voor een persoonlijke interpretatie van de Italiaanse keuken kan je terecht bij Loreto. Chef-kok van dienst is Jürgen Coussement. Hij werd klassiek Frans opgeleid aan de Brugse koksschool en in deftige eethuizen als Château Neerkanne bij Maastricht en in De Snippe in Brugge, waar hij twee jaar lang sous-chef was. Alles wees erop dat Jürgens toekomst was uitgestippeld, maar zijn leven nam een andere wending toen hij en zijn vrouw Liesbeth Italië ontdekten. Het land, de mensen, de taal, de keuken: het was liefde op het eerste gezicht. Die passie is met de jaren alleen nog heviger geworden en resulteerde in Loreto. Het restaurant is ondergebracht in een 18de-eeuws herenhuis. Binnen- en buitenkant zijn in gebroken wit geschilderd en zorgvuldig uitgelicht. De eetvertrekken zijn sober ingericht, zodat de klassieke lijnen van het gebouw tot hun recht komen. Ook spijskaart, tafellinnen en gordijnen zijn in gebroken wit. Hout in natuurtinten brengt de sfeer die nodig is om gezellig te tafelen. Mooi zijn de designstoelen en de bokalen met drijvend fruit op de schouw. Wat vervelend nu dat Liesbeth rondliep met vlekken op haar trui en te kleine instappers. Loreto heeft een uiterst beknopte spijskaart met zuiderse gerechten, die een eigen interpretatie op de moderne Italiaanse keuken vormen. Hier geen lasagne of ossobuco, maar wel diverse carpaccio’s, zoals carpaccio van jong kalf met crème van tonijn en erwtasperges als interpretatie op vitello tonnato (595 fr.), open ravioli met zalm en jakobsvruchten met lauwe vinaigrette van schaaldieren (895 fr.) en krokante verse sardientjes op tagliatelle met tomaat en basilicum en peterselie-olie (825 fr.). Wij kozen het menu in viergangenversie (1550 fr. of 2250 fr. met royaal geschonken kwaliteitswijnen). Het eten werd begeleid door grand cru-olijfolie en in huis gebakken broodjes. Als welkom waren er hapjes (die niet pasten bij het interieur en de gerechten op de spijskaart). Het voorgerecht zat wel goed: ragfijne plakjes rauwe tonijn, geëtaleerd op een laagje crème van truffel, besprenkeld met olijfolie, bestrooid met grof zeezout en opgediend met een slaatje van ezelsoren en een ovenvers olijfbroodje. Schol volgde, vers en blank visvlees met pesto, groentelasagne, lauwe kruidenolie en een kruidenbroodje. Jürgen bewaakt de natuurlijke smaken zo strikt, dat wij het bedienende jongetje, dat inmiddels al twintig keer als een automaat ‘alsjeblief’ had gezegd, om peper en zout vroegen. Het rosé gebakken, succulente vlees van Zuid-Afrikaanse springbok volgde en kreeg het gezelschap van schorseneren, krokant gegrilde polenta en … een zesgranenbroodje. Om gepast af te sluiten was er een feestelijk gepresenteerde bavarois van peer met stracciatella. Jürgen verscheen in kokstenue met designbrilletje en baret, om losjes te vragen of het in orde was. Zijn Frans-Italiaanse bereidingen werden beloond met applaus. Domper op het bezoek was de 75 cl-fles San Bernardo-water, die aan 400 fr. werd teruggevonden op de rekening!

Loreto: Katelijnestraat 40, 8000 Brugge. Tel. 050-33 43 32. Lunchmenu: 995 fr. Woensdag en donderdagmiddag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content