Frank Heylen en Ingrid Dierickx openden in het begijnhof van Aarschot het eethuisje De Gelofte. Zij vallen op door hun serieuze aanpak.

Van het Aarschotse begijnhof is helaas nog maar een gedeelte over. Het plein werd door de aanleg van de Stationstraat meedogenloos in twee gedeeld en de helft van de oude begijnhuisjes werd afgebroken en vervangen door een blok nieuwbouw met sociale woningen. De restauratie van wat overbleef, was een privé-initiatief. Frank Heylen (foto) en Ingrid Dierickx verloren hun hart aan een van de witgeschilderde hoekhuisjes. De twee droomden van een eenvoudig restaurant, waar er voor niet te veel geld smakelijk kon worden gegeten. Onder het wakend oog van monumentenzorg werd het begijnhuis gerenoveerd en heringericht tot De Gelofte. Frank liep beroepsschool, ging in de leer bij Georges Blanc in Vonnas (Frankrijk) en bij Johan Seghers van het Antwerpse Fornuis en leerde daar onder meer dat de goede keuken begint bij het gebruik van kwaliteitsproducten. Frank ging aan de slag bij zijn ouders in hotel-restaurant Achter de Wereld in Herselt, waar hij gedurende tien jaar werkte. Ingrid Dierickx liet haar werk als medisch secretaresse staan voor een job als ‘culinair verpleegkundige’ in De Gelofte.

Het restaurant heeft een sfeervol binnenplaatsje dat erop wijst dat het geheel oorspronkelijk uit twee begijnhuisjes bestond. De vertrekken zijn aangenaam sober, in zachte natuurtinten ingericht en ’s avonds eet men bij het schemerlicht van flakkerkaarsjes. Er is niets overbodigs te bespeuren. Een ingebouwde haard, vlasgordijnen en rotanstoelen aan keurig gedekte tafels zetten de toon. Maximum twintig eters kunnen op dit adres terecht en dan zijn het de mensen die de ruimte vullen. De Gelofte opende bijna een jaar geleden, viel in de smaak, maar wordt nog onregelmatig bezocht. Ingrid kwam het aperitief voorstellen: een schuimwijn met een scheutje vanillelikeur (200 fr.). Het was vooral de smaakverlammende vanille-essence die maakte dat wij niet enthousiast waren, maar wij zwegen erover tegen Ingrid want die had die avond af te rekenen met griep en stond er onwezenlijk bij aan tafel. De Gelofte heeft een verzorgde maar beknopte spijskaart, opgebouwd uit een zestal voor- en een zestal hoofdgerechten. Wij kozen voor het menu, waaraan een aantrekkelijk prijskaartje van 1290 fr. hing. Eerst was er een frissmakende vormsalade van avocado, appel en ganzenleverterrine, waarrond een vinaigrette met passievrucht. Griet volgde, afgedekt met bospaddestoelen en begeleid door gefrituurde aardappelen en een infusiesaus van rode wijn. Hoofdgerecht was fazantenborst, opgediend met stoverij van groene kool en spekjes en fazantenbouillon met room en calvados. De rode Saint Joseph, domaine J.L. Colombo ’96 (1075 fr.) voelde zich opperbest naast deze bereiding. Frank Heylen kwam eigenhandig het nagerecht inzetten: vijgen met in huis gedraaid speculaasijs. Koffie en snoepgoed sloten deze smakelijke maaltijd af. De Gelofte heeft haar belofte glorievol ingelost!

De Gelofte: Begijnhof 19, 3200 Aarschot. Tel. 016-57 36 75. Zaterdagmiddag, zondag en woensdag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes:

1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content