Hugues De Bruyne belandde in de horeca uit liefhebberij en blies het oude restaurant Patijntje nieuw leven in.

Het was een ideale zomeravond om met volle teugen te genieten van zwoele temperaturen en van het uitzicht op de kronkelende Leie en een achtergrond van groen. Wij konden ons daar, op het bordesterras van restaurant Patijntje, moeilijk een paradijselijker plekje voorstellen zo dicht bij de stad. Restaurant Patijntje bestaat sinds 1928 en ligt aan de Gordunakaai, een van de ‘schone’ buurten van Gent. Dit stukje Gent straalt koloniale rijkdom uit en de huizen doen op tropische dagen denken aan de monumentale planters-huizen uit Louisiana. Over de oorsprong van de naam Patijntje is men het niet eens: de een zegt dat de naam komt van ‘pad ten einde’, de ander beweert dat Patijntje is afgeleid van patiner (schaatsen) op de Leie. Los van deze twijfel kan het restaurant terugblikken op een rijk verleden. Gegoede Gentenaars kwamen er vele decennia lang voor Belgische gerechten, die aan tafel werden gebracht door obers in smoking.

Patijntje geraakte echter in verval en stond al vier jaar te koop, toen Hugues De Bruyne zich meldde. Deze jonge ondernemer belandde in de horeca uit liefhebberij: hij was jarenlang eigenaar van het druk bezochte eethuis ’t Keukentje in Sint-Martens-Latem. De succesformule ‘smakelijk eten zonder stijfheid voor een vriendelijke prijs’ werd overgeheveld van ’t Keukentje naar ’t Patijntje. Maar voordat het Gentse publiek terug in Patijntje aan tafel mocht, kregen binnen- en buitenkant van het oude gebouw een gedegen opknapbeurt. Patijntje heeft tegenwoordig een hedendaags, uitgezuiverd brasserie-interieur in aardse kleuren (‘olifantbruin’ vond het meisje dat ons bediende). Centraal staat een lange toog met marmeren blad, waarop lounge-achtige schemerlampen staan en een glazen stolp, waaronder een uitgelepelde stiltonkaas. Wat bleef, was de vloer, gemaakt van ingelegde stukjes marmer. Vanaf de eerste dag van de heropening trok het nieuwe Patijntje horden volk. De prijzen, de unieke ligging, de losse sfeer en de makkelijke bereikbaarheid vanuit Gent of vanaf de snelweg Brussel-Oostende, liggen aan de basis van deze toeloop. Jong en oud, rijk en minder rijk, voelen zich aangetrokken tot het verjongde Patijntje.

Er is een spijskaart met aantrekkelijke actuele bereidingen, waaronder de inmiddels legendarische kip met coca-colasaus (685 fr., 16,98 euro). Specialiteiten zijn: tutjespap met gepocheerd ei en grijze garnalen (465 fr., 11,53 euro), tartaar van zalm met olijfolie (380 fr., 9,42 euro), versgemalen steak tartaar (550 fr., 13,63 euro) en risotto van kip en ganzenlever (685 fr., 16,98 euro). Wij werden bediend door vlot personeel en kozen: zes stuks huisgemaakte sushi en sashimi (585 fr., 14,50 euro) en rundcarpaccio met olijfolie, parmezaanse kaas en raketsla (395 fr., 9,79 euro). De sushi’s waren correct, de sashimi was grof en de raketsla was bitter en niet pikant. Hoofdgerechten waren: versgemalen rundvlees, opgediend met sla, in huis gemaakte mayonaise en bruine, slappe frieten (550 fr., 13,63 euro) en een vegetarische couscous met kapotgekookte groenten (550 fr., 13,63 euro). Café glacé en île flottante, in de heteluchtoven bereid en daardoor enigszins taai (beide 220 fr., 5,45 euro) sloten de maaltijd af. Wij betaalden iets meer dan 3000 frank of 75 euro voor twee: voor zo’n prijsje mag je niet te kritisch zijn!

Restaurant Patijntje: Gordunakaai 91, 9000 Gent. Tel. 09-222 32 73. Dagelijks open. Verwarmd overdekt terras. Lunch: 650 fr. of 16,11 euro.

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes:

1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content