Banketbakker Dirk Verheyden kookt en Sophie Fleerckaers ontvangt: samen maakten ze van Potiron een drukbezochte, kindvriendelijke bistro.

Kasterlee en de omliggende bossen trekken sinds mensenheugenis dagjestoeristen. Van wandelen of fietsen krijg je honger en dan is er Potiron. Deze recente bistro ligt aan de Geelsebaan, die het dorpscentrum meedogenloos doormidden snijdt. Het eethuis is ondergebracht in de vroegere crèmerie van Charles Van Peer, een dorpsfiguur bij wie men een ijsje kwam eten en een glaasje kwam drinken. Landelijk is de bouwstijl van huize Potiron en landelijk is de inrichting. Aan de straatkant is een uitbouw in Wellingtonstijl met veel glas. Daar, op de terrasstoelen, kan je bij slecht weer toch nog een beetje van de omgeving genieten. In het centrale eetgedeelte is alles van natuurhout en omdat er weinig smuk is, komen de houten vloeren, kasten, stoelen en tafels helemaal tot hun recht. Pompoenoranje is de terugkomende kleur (wat maakt dat het proeflokaal ook geschikt is om een Nederlandse voetbaloverwinning te vieren). In het midden staat een lange gastentafel met een mand vol speelgoed. Ook in een van de hoeken ligt kindertuig om de kleintjes bezig te houden. In Potiron is iedereen welkom en is moeilijk gedoe niet op zijn plaats. Dat vinden de snelle obers ook, die in jeans rondhuppelen en doen alsof ze thuis zijn. Op de achtergrond klinkt de omfloerste stem van George Michael en op tafel komt het suggestieblad, waaraan een grote wasknijper bungelt en waarop mosselen in vier variaties worden aangeprezen (650 fr.). Er is een spijskaart met persoonlijke, zuiders getinte bereidingen. Succesnummers zijn: gebakken ganzenlever met taartje van peren of rabarber (650 fr.), gamba’s met gebakken risotto en ratatouille-vinaigrette met look (600 fr.), gebakken zeetong met handgesneden frieten (995 fr.) en Hereford-entrecote van de grill met bearnaise en frieten (650 fr.). De grote trekpleister is het Menu Potiron, dat drie gerechtjes offreert voor 995 fr. Het eten wordt ondersteund door een wereldwijnkaart met, als populaire aanrader, de huiswijn (580 fr.). Wij vonden dat het tijd was om ons te verwennen en kozen een Domaine Zédé ’97 (1100 fr.), een heerlijke Margaux en tweede wijn van de beroemde Labégorce Zédé, die beide eigendom zijn van de Vlaamse familie Tienpont. Daarbij kwam het menu van 995 fr., dat begon met lekkere warme tomaatjes omringd met spek en gevuld met geitenkaas. Het hoofdgerecht was een in de combi-steamer gegaarde cannelloni van scholfilet en gemarineerde zalm, een beetje flauw van smaak en droog van textuur, maar mooi gepresenteerd op een vierkant bord met aardappels van de grill, groentemengeling, basilicummousseline en ratatouille-vinaigrette. Een warm frambozentaartje met eigenhandig uit rauwe melk gedraaid ijs was het nagerecht. In Potiron staat eigenaar Dirk Verheyen aan het fornuis: hij is banketbakker van opleiding.

Potiron: Geelsebaan 73, 2460 Kasterlee. Tel. 014-85 04 25. Woensdag en zaterdagmiddag gesloten. De rest van de week open vanaf 12 uur. XX (twee koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto : Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content