In De Boote presenteert chef-kok Mario Holtzem een beknopte maar gevarieerde spijskaart, waarop traditionele gerechten worden afgewisseld met eigenzinnige bereidingen uit de wereldkeuken.

In Genk maken ze het er niet makkelijker op: daar heb je de restaurants La Botte en De Boote. La Botte (Europalaan 99, Tel. 089-36 25 45) is een verdienstelijke pizzeria, waar ook verfijnd Italiaans gegeten kan worden. De Boote kwam er recent bij en ligt aan de achterkant van Genk. Het restaurant is ondergebracht in een hoeve, die tot de oudste van de streek wordt gerekend en op afstand is te herkennen aan de nok van glas. De verbouwde boerderij ligt in de groene heuvels van de Gelieren en is vanaf het viaduct van de Europalaan zichtbaar. Als je toch verloren bent gereden, dan is er de gsm en de chef-kok, die met draagbare telefoon in de hand, zwaaiend voor de deur, laat zien waar het is. Bij het betreden van de eetzaal werd het duidelijk waarom de kok zo enthousiast had staan zwaaien: wij waren die avond de enige klanten. Kok Mario Holtzem nam, met de hulp van een Limburgse horecaondernemer, De Boote een vijftal maanden geleden over en omdat hij nog niet uit zijn schelp is gekropen, zijn er maar weinigen die weten dat de voormalige kunstgalerie en doktersclub nu ook voor het publiek toegankelijk is. Het bleek dat die onbekendheid niet gerechtvaardigd is: wij werden namelijk aangenaam verrast door de eigentijdse inrichting, het uitzicht over een ruime siertuin met terrassen en perken en door de originele gerechten en de vrolijke presentatie. Mario Holtzem is via de deuropening te zien in een open keuken. Hij wisselde het traditionele, witte kokskostuum voor een zwart-grijs plunje. Mario Holtzem studeerde af aan de beroepsschool van Hasselt, volgde stages in bekende Limburgse eethuizen ( Scholteshof en Figaro), begon in La Réserve in Knokke, was sous-chef bij Luc Bellings in de Hasseltse Savarin, baatte 3 jaar het Genkse restaurant Entré uit en werd chef-kok van de Hasseltse golfclub. Hij houdt van culinair avontuur en is trots op creaties als: kabeljauwhaasje met bok-choy, gerookte paling en selderkroepoek met een emulsie van mascarpone en groene tomaten of tournedos van haas en Gandaham met schorseneren, geglaceerde uitjes en vlierbes afgewerkt met gember. Voor conservatieve eters vermeldt de spijskaart ook enkele evergreens uit de klassieke keuken, zoals zeetong meunière en runderhaas Rossini. Wij waren in ons nopjes met de combinatie en de presentatie van onze voorgerechten. Halve kreeft kreeg het gezelschap van krokante prei, taugé en een luchtige sabayon met tomaat en gember (740 fr.) en krab werd verwerkt in een salade met tonijn gemarineerd in sojasaus met wasabi, mozzarella, mango, basilicum en dit alles bijeengebracht door een frisse yoghurtdressing (580 fr.). Gebraden duif uit Bresse met shii-takes, chutney van uitjes en stilton met saliejus (850 fr.) en teriyaki van eend in oestersaus met ananas en gember, een pakketje van Chinese kool en met kardemom, vanille en sake gekonfijte wortelen (680 fr.) lieten zien dat Mario kan koken en dat De Boote meer aandacht verdient.

Restaurant De Boote: Neerzijstraat 41, 3600 Genk. Tel. 089-30 59 00. Zondag en woensdagavond gesloten. Feest- en vergaderzaal onder het dak. Driegangenlunch 1050 fr. (1550 fr. met wijn), menu’s 920 en 1600 fr. Wereldwijnkaart met ruime keuze van flessen onder de 1000 fr. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content