Daniëlle Fissette en Peter Vandenwijngaert kozen een formule waar blijkbaar behoefte aan is: wil je een tafel in hun bistro Prêt à Manger, dan is reserveren de boodschap.

Prêt à Manger is een vlot eethuisje waar ’s avonds jong en oud, rijk en arm op niveau komen tafelen. ’s Middags is de spijskaart gereduceerd tot slaatjes, carpaccio, quiches en toast en heeft Peter Vandenwijngaert tijd om na te denken over wat voor lekkers hij die avond gaat voorschotelen. Voor het souper komt er grijs linnen, speciale borden, elegante glazen en mooi bestek op tafel. Dan genieten de mensen uitgebreid van frivool gepresenteerde gerechten met veel kleurrijke groenten en het parfum van zuiderse kruiden. Peter Vandenwijngaert komt uit Limburg, liep koksschool in Herk-de-Stad, ging in de leer in toprestaurants ( Scholteshof, Matelote, Moulin Hideux) en schreef zich in aan de Antwerpse school voor hotelmanagement. Daar ontmoette hij de Limburgse Daniëlle Fissette. Samen begonnen ze te dromen van een eigen eethuisje. In ’s Gravenwezel, in de winkelstraat, naast de bakker en tegenover de groentewinkel en de slager, stond een snoepjeswinkel leeg. Die werd verbouwd tot een open bistro met op de industriële betonvloer zwartgelakte tafels en een toog als afscheiding van de kookhoek.

Prêt à Manger gaat verscholen in de monotonie van rijtjeshuizen en je rijdt er makkelijk voorbij. Wij kregen plaats omdat het die avond voetbal was en passeerden een tafel luidruchtig kwetterende Nederlandse lady’s op weg naar een rustig hoekje. ’s Gravenwezel staat bekend om zijn riante villawijken en de kapitaalkrachtige Nederlanders die daar resideren, wat niet wil zeggen dat er geen gewone mensen in Prêt à Manger komen. De strakheid van het interieur (kale grijze muren en kale betonvloer) wordt onderbroken door stillevens, opgebouwd uit boeken, bloemen, manden met fruit en oude objecten die de kok in de loop der jaren verzamelde. Peter is maar 23 jaar oud, maar wist op zijn 12de al dat er plaats voor hem was in de horeca. Hij was 14 toen hij aan de slag ging bij de dorpstraiteur, 15 toen hij naar de koksschool trok en 16 toen hij bij Souvereyns begon te klussen. Roger Souvereyns is Peters goeroe; overal waar je in Prêt à Manger kijkt, zie je boeken van de meester. Wij werden bediend door een attent en innemend meisje, kregen een spijskaart in de vorm van een gefotokopieerd blad (waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?), lieten het glas vullen met een meer dan correcte Cabernet Sauvignon ’97, Portal del Alto uit de Central Valley in Chili (710 fr.) en genoten van een wild in de hoogte opgebouwd timbaaltje van gerookte Schotse zalm met witte asperges, pittige raketsla, een ruime hoeveelheid beetgaar gekookte primeurgroenten en met honing en sesamzaad gebakken filodeeg (540 fr.) en een goede terrine van ganzenlever met compote van ananas en rode port, granaatappelknikkers, vijgen en frambozen (680 fr.). De begeleidende brioche werd in de drukte vergeten. Hoofdgerechten waren: gestreepte zeebarbeel met nieuwe aardappelen, fijne groenten, raketsla, gemarineerde tomaat en tapenade van zwarte olijven (680 fr.) en blank en vast vlees van op het vel gebakken kabeljauw met nieuwe aardappelen en langzaam in sjalot- en knoflookolie gegaarde groenten (720 frank). Het nagerecht lieten wij in de keuken en wij gingen goedgemutst terug de straat op. In Prêt à Manger verliest men de essentie niet uit het oog en brengt men smakelijke actuele kookkunst. Zonder tierlantijnen maar met efficiënte vriendelijkheid.

Restaurant Prêt à Manger: Wijnegemsteenweg 34, 2970 ’s Gravenwezel. Tel. 03-685 22 15. Maandag de hele dag en zaterdag, zondag en dinsdag voor de lunch gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content