Lode Dalle en Christa Heremans houden aan de Kesterheide een heel bijzonder ‘pilelamprestaurant’: ’t Zwart Schaap.

Van donderdagavond tot en met zondagavond bloeit er iets moois in de Paddenbroekstraat in de buurt van Gooik. Dan stellen Lode Dalle en Christa Heremans hun landelijke tafelhouderij ’t Zwart Schaap open voor het publiek. Om het verborgen restaurant te ontdekken is het de eerste keer flink zoeken en dwalen. Dat is geen tijdverlies, want het heuvelachtige Pajottenland verbergt menig schilderachtig groen plekje. ’t Zwart Schaap is ondergebracht in een oude hoeve. Binnenkomen doe je via de varkensstal, waar alles bij het oude is gebleven. Het eetgedeelte bevindt zich in de centrale schuur. Om de ziel van het gebouw te vrijwaren is ook daar zo min mogelijk veranderd. Waar vroeger de boerenkarren stonden en op de open tussenverdieping waar vroeger het hooi lag opgeslagen, staan nu tafeltjes, waar geanimeerd wordt gegeten door jong en oud. Er heerst een ongedwongen sfeer: daar zorgt Christa voor die al babbelend over koetjes en zwarte schaapjes van tafel naar tafel gaat. Nieuwkomers worden gratis ingewijd: Lode deed koksschool, werd gevormd bij de grote Michel in Groot-Bijgaarden en trok naar Frankrijk. Christa kwam later naar de Elzas, waar zij mocht meehelpen in de keuken. De vrije tijd ging naar wandelen en zo werden landelijke herbergen ontdekt. Daar ontstond het idee om in België op een afgelegen plaats een tafelhouderij te openen, een restaurant zonder wegwijzers dat met de ‘pilelamp’ te zoeken is, en waar je welkom bent met kinderen en waar je niet gedoemd bent om spaghetti te eten. Spontane, ongedwongen gezelligheid, gecombineerd met lekker eten: dat moest het worden en daar zijn de twee in geslaagd. In ’t Zwart Schaap staat Lode aan het fornuis in de open keuken naast de patattenkelder. Het gekletter van de pannen en de braadlucht verspreiden zich door de open ruimte en dragen bij tot de huiselijkheid. Er staat oud keukenmateriaal dat verwijst naar vroeger, naar tijden toen men nog respect had voor dingen en dieren. Ook Lode eerbiedigt de natuur en kiest zoveel mogelijk voor bioproducten. Wij beklommen de wenteltrap en namen plaats aan een van de oude houten tafels. Op de achtergrond klonk wereldmuziek en wij hadden zicht op het keukentheater en een weide met schaapjes en kippen. Lode kookt met kunde en toewijding: gehaaste mensen zijn hier dus op het verkeerde adres. In het seizoen is geitenlam met wilde marjolein specialiteit (870 fr.). Wij proefden van: gebraden zeebaars met groene asperges, zwarte olijven en een lauwe vinaigrette (380 fr.), een wilde samenstelling van lichtbittere salade met roodbaars, gebakken spekjes, kwartelei, kiemen en eetbare bloemen (350 fr.), van flauw gekruide gerst- en sesamkoek (niet in huis gemaakt) met roergebakken groenten en aardappelgratin (500 fr.) en van eendenborst met rabarberstaafjes, gevulde ovenaardappel en een sausje van honing en tijm (720 fr.). Om af te sluiten waren er nog warme krieken met versgedraaid roomijs (120 fr.). Lode kookt eerlijk, gezond en smakelijk en wij zijn Karla Lefever uit Gooik dankbaar dat zij ons dit bijzonder adresje via een schrijven toespeelde.

Tafelhouderij ’t Zwart Schaap: Paddenbroekestraat 9, 1755 Gooik. Tel. 054/56.88.62. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 18 tot 21.30 u., zondag van 12 tot 14 en van 18 tot 21.30 u. Menu: 1500 fr. Bij mooi weer kan er buiten worden gegeten. Zonder reserveren is er weinig kans op plaats. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content