Hocus-pocus achter de kerk van Aarschot: daar toveren Geert Ieven en Ingrid Van de Broeck gulle gastronomie uit een Gouden Muts.

Gastronomische restaurants liggen in Aarschot niet dik gezaaid. Een inmiddels bij lekkerbekken vertrouwd adres is De Gouden Muts, gelegen in een straatje achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Minstens honderd jaar oud is de gevel van het onopvallende pand waarin De Gouden Muts is ondergebracht. Achter de deur wacht Ingrid Van de Broeck. Gasten mogen kiezen tussen het aperitiefhoekje in een oud vertrek aan de straatkant, of doorlopen om rechtstreeks aan tafel te gaan. Wij hadden honger en kozen voor de directe weg. In het achterhuis kom je terecht in een verrassend ruime eetzaal die uitgeeft op een groene binnentuin met eetterras. De ruimte werd door de architect in een open, hedendaagse stijl ontworpen en door de bouwheer met een mengelmoesje van klassieke tapijten en oude meubels aangekleed. De keuken bevindt zich achter een boogvormige, matglazen wand. Van eigenaar en chef-kok Geert Ieven kregen wij die avond slechts de contouren te zien. Hij is een klassiek geschoold vakman, die vindt dat een kok aan zijn fornuis moet staan: beter zelf brood en koekjes bakken dan je tijd verkwanselen in de eetzaal. Geert Ieven kreeg een basisopleiding aan de Leuvense vakschool en leerde op niveau kokkerellen in het Brusselse restaurant Mon Manège à Toi. Vervolgens was Geert Ieven drie jaar kok in het à la carte-restaurant van het parlement. In die tijd leidde hij ’s avonds een traiteurdienst vanuit het huis achter de kerk. Het waren tevreden klanten die de kok aanmaanden om met een restaurant te beginnen. Inmiddels bestaat De Gouden Muts een jaar of vijf en is er vooral ’s avonds een regelmatige toeloop van lieden die op zoek zijn naar iets meer dan een lekker potje. De beknopte spijskaart vermeldt hedendaagse fijnkost. Specialiteiten zijn: gebakken ganzenlever met appel (780 fr.) en lamskroon met mosterd en peterselie en groenteboeket (780 fr.). Wij werden verwelkomd met delicate hapjes en kozen voor carpaccio van zalm en sint-jakobsvruchten (680 fr.) en ganzenlever (780 fr.). Beide voorgerechten verschenen kunstig geschikt op prachtige borden en vielen in de smaak: de carpaccio kreeg tuinkruiden mee, alleen de op de kaart vermelde roze peper was vergeten, de lever kwam uit terrine, was voorbeeldig en kreeg het gezelschap van gedroogde Gandaham, een vormslaatje aangemaakt met sinaasappelvinaigrette en in suiker gewentelde toast. Als hoofdgerechten presenteerde Geert Ieven: wit van hoevekip met groene asperges, oesterzwammen en een smakelijke kalfsjus met truffel (720 fr.) en gegrilde grietfilet van eerste kwaliteit, opgediend met jakobsschelpdieren, seizoengroenten en zachte mosterdmousseline (980 fr.). Wij twijfelden nog over een café glacé maar omdat wij eigenlijk tevreden waren, sloegen wij het dessert over. Ingrid Van de Broeck verraste ons echter even later attent met een mini-café-glacé: zelfgedraaid ijs met koude koffie en amaretto onder deken van room, om je bovenlip bij af te likken!

Restaurant & traiteur De Gouden Muts: Jan Van Ophemstraat 14, 3200 Aarschot. Tel. 016/56 26 08. Dinsdag en woensdag gesloten, zaterdagmiddag uitsluitend voor banketten. Maandag en donderdag visfestijn (4 gangen voor 1950 fr., all in), alle dagen gastronomisch maandmenu (6 gangen, 2500 fr., all in), aspergemenu 1950 fr. (2400 fr. met aangepaste wijnen) en op werkdagen lunch (1000 fr. of 1500 fr. met dranken). XXXX (vier koksmutsjes.

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content