Patrick Roth en kok Patrick De Hertogh zijn de regisseurs van het tafeltheater Les Deux Frères.

Ontspannen tafelen in een stemmingsvolle, nostalgische omgeving, daar draait het om in het eethuis Les Deux Frères. Het restaurant ligt op de hoek van de rommelige steenweg op Alsemberg en de Vanderaeylaan. De ingang is langs binnen afgeschermd met rood fluweel. Gaat het gordijn opzij, dan ontdek je in het schemerlicht drie in elkaar overlopende eetzaaltjes. De vertrekken zijn verlicht met olielampjes en zijn met liefde gedecoreerd met bijeengesprokkeld leger-des-heils-design. Sfeerbrengers zijn: een in absintkleur geschilderde toog, oude lusters, houten ladenkasten uit kruiden- en snoepwinkels, een verzameling borstbeelden en zwartwitfoto’s uit de jaren ’30. In een van de cosy kamers vliegen kleurrijke papieren vlinders langs het plafond. Al dit moois is een creatie van Patrick Roth, die in zijn vorige leven leraar wiskunde was. In Les Deux Frères komt men om te ontspannen. Moeilijk is dat niet: de bediening is vlot en aimabel en de omgeving boeit. De muren weerkaatsen zelfs het verleden, want als je goed luistert hoor je nog flarden van het applaus uit de tijd dat er op deze plaats een café-théâtre was. Frans is de voertaal. Er is een gevarieerde spijskaart, die voor de verandering is ingedeeld in hypothèses (voorgerechten), thèses (gerechten) en démonstrations (nagerechten). De spijskaart biedt de mogelijkheid om je eigen menu samen te stellen: voor zo’n driegangenmenu op maat betaalt men 995 of 1295 fr., afhankelijk van de gekozen gerechten. De bereidingen komen van boven, waar Patrick De Hertogh zijn keuken heeft. Zijn gepersonaliseerde gerechten zijn afleidingen van de klassieke, Franse keuken. Specialiteiten zijn: rundcarpaccio met gekoelde ganzenlever (495 fr.) en middenrif ( onglet) van het rund met sjalotten (540 fr.). Onze keuze ging naar: tartare (lees puree) van aubergine, verwerkt in een kunstige presentatie met schijven rauwe ganzenlever, komkommer, kerstomaat en roze peper (500 fr.) en een vegetarisch voorgerecht van gewokte groenten en shii-take met het parfum van citroengras, in het bord gebracht onder lasagnedeken (370 fr.). Aan beide kanten van de tafel heerste tevredenheid. Als hoofdgerecht kwamen twee zeetongetjes uit de boter, op het bord gegratineerd met overheersende Parmezaanse kaas en opgediend met spaghetti van courgette (695 fr.) en gebraden eendenborst met gember, opgediend met een ruime keuze groenten (730 fr.): beide gerechten schonken voldoening, maar brachten geen enthousiasme. Van onder de kurk kwam een Reds, Laurel Glen ’96 als bekoorlijke rode wijn uit Californië (950 fr.). En omdat het in Les Deux Frères zo gezellig is, proefden we ook nog van in speculaaskruimels gerold vanille-ijs, dat wij tot de laatste bol opsnoepten (195 fr.).

Les Deux Frères: Vanderaeylaan 2, 1180 Ukkel. Tel. 02/376.76.06. Dagschotel 325 fr., lunch: 425 fr. Privé-salon. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content