Isabelle Brasseur en Lieven Lootens openen de poort van hun Aards Paradijs uitsluitend in het weekend.

Een restaurant dat de naam ’t Aards Paradijs draagt, dat slechts in het weekend bezocht kan worden en waar je weken op voorhand dient te reserveren: dat wekt nieuwsgierigheid. Het ‘beloofde land’ gaat schuil achter een door klimop overwoekerde ingang. Achter de houten poort wacht de Hof van Eden: eerst is er een vakjestuin met terras en dan een riante, koloniaal aandoende villa. Binnen krioelde het van de paradijsgangers en men doet er gemeenschappelijk aan cocooning. In een rotonde met troonhemel van geplooide stof en muurtaferelen met engeltjes kregen wij een tafel. Op het tafelkleed voor ons stond een stilleven van klimop en pompoen en omdat wij de laatsten waren, begon de voorstelling onmiddellijk. Er kwamen drie soorten brood en lekkere hapjes, zoals rauwe zalm met paksoi en gehakte jakobsschelpdieren met paprikapuree. Het glas werd gevuld met een witte San de Guilheim: een lichtvoetige Côte de Gascogne die vooral de dames wist te behagen. Wat er ons verder te wachten stond, was op dat moment nog een verrassing. Omdat het zondagavond was en de frigo leeg moest, kwamen er twee verschillende voorgerechten: harder onder gekorst vel met groene mousseline van kreeft en gefrituurde courgette, en Victoriabaars, waarbij Japanse kool in leeggehaalde aardpeer werd geserveerd. Beide bereidingen vielen helemaal in de smaak. Een warmgekruide rode Santa Carolina uit Chili met gestoofd rood fruit en eik in het aroma voelde zich best op zijn gemak naast lamssteak met oesterzwam, bloemkool, broccoli en saus met kersenlikeur. Nadat de borden waren afgeruimd werd het licht getemperd en ging de muziek uit. De opgebouwde spanning werd doorbroken door de baas, die in jeanshemd ten tonele verscheen, een gasvuur aanstak en banaantjes flambeerde. “Chiquita geflambeerd met Grand-Marnier”: riep hij bij het doven van de vlam en overal klonk applaus. Wij vonden de vertoning te mager om te klappen: bananen flamberen kan iedereen! Maar de voorstelling was nog niet gedaan: Amber-Lynn, de 4-jarige dochter, zette de borden in en zorgde en passant voor een rondje tafelanimatie. Dit poppetje had geen moeite om het publiek op haar hand te krijgen, alleen had zij al uren onder de wol horen te liggen. Enfin, wij hadden voor 1000 frank smakelijk, royaal en feestelijk gegeten en gedronken, en daar waren wij per slot van rekening voor gekomen. Dus toch een beetje de hemel op aarde!

Weekendrestaurant ’t Aards Paradijs: Merendreedorp 65, 9850 Nevele-Merendree. Tel. 09/371.57.56. Open op vrijdagavond voor een viergangen menu (1490 fr. of 2190 fr. met aperitief, aangepaste wijnen en koffie), zaterdagavond voor een vijfgangen feestmenu (1690 fr. of 2390 fr. met dranken) en op zondagavond voor een driegangen-verrassingsmenu met wijnen (1000 fr.). Op andere dagen uitsluitend op reservatie van grotere gezelschappen.

XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content