Een nieuwe leiding, een nieuwe koers: Le Vignoble de Margot veranderde van brasserie in een chic, gastronomisch eethuis.

Een toeschietende voiturier in livrei, die je wagen wil afvoeren: wat is er met Le Vignoble de Margot aan de hand? Binnen komt keurig uitgedost personeel van alle kanten toesnellen en er is zelfs een ober die Nederlands spreekt en ons naar een tafeltje aan een van de balustrades brengt. Restaurant Le Vignoble de Margot heeft een ruime en aantrekkelijk ingerichte eetzaal met zithoekjes op verschillende niveaus. Aan tafel zitten diplomaten, zaakvoerders en gegoede burgers van gevorderde leeftijd. Het gebouw, dat is omgeven door een wijngaard, ligt op eenzame hoogte, aan het kruispunt van de Vorstlaan en de Tervurenlaan, waar het Parmentier- en het Woluwepark samenkomen en waar de remise en het museum van de tram zich bevinden. Het bouwwerk in art-decostijl geraakte in verval nadat restaurant Pinetta jaren geleden de deuren sloot. De ondernemende Olivier Loeb bracht redding: met hulp van vader en schoonbroer bracht hij de fondsen bijeen voor de aankoop. Er werd ruim 70 miljoen geïnvesteerd. Olivier Loeb is van vele markten thuis (discotheken, import-export, muziekstudio’s), doch aan het beleid van zijn druk bezochte Vignoble schortte blijkbaar iets. Met als gevolg dat de financiers het heft zelf in handen namen. Vanuit de Villa Lorraine werd een nieuwe zaaldirecteur aangetrokken en in de keuken werd Alain Bohné toegevoegd, een kok die vijf jaar in Comme chez Soi heeft gewerkt. Hij staat naast Claude Noaillon, de chef-kok die in zijn gloriedagen sterrenregens veroorzaakte in restaurants als Moulin Hideux (Noirefontaine), Château de Fraineux (Fraineux) en L’Oasis (Brussel). In Le Vignoble de Margot is het gedaan met de ongedwongen ambiance, met de ruime keuze aan schaal- en schelpdieren en met de brasserieprijzen: in de plaats kwamen chique obers die vlees en vis in de eetzaal versnijden en prijzige gerechten, zoals aan de graat gebraden wit van tarbot met vulling van gekonfijte snijbiet, heldere kalfsjus met truffel en eendenlever (1995 fr.). De wijnkaart vermeldt grote Franse wijnen. Wij waren niet op de hoogte van deze upgrading en schrokken ons een bult van de prijzen. Wij zochten bescherming bij de goedkopere gerechten en aten van een smakelijke ragout van slakjes en gekarameliseerde stukjes kalfskop, opgediend met knoflookbrood (585 fr.) en van royaal geserveerde schaaldierenroomsoep (465 fr.). Plakjes kort gebakken rundvlees met gestoofde aubergine met jus van aceto balsamico volgden: dit gerecht vonden wij een beetje grof en simpel voor een restaurant met gastronomische pretenties (855 fr.). Aan de andere kant van de tafel kreeg een blank stuk Noorse kabeljauw het gezelschap van aardappelpuree, die glansde van de boter, gedroogd spek en royaal met boter opgeklopte schaaldierenjus (785 fr.). Claude Noaillon is een chef van de oude garde en zijn boterkeuken valt vooral bij oudere mensen in de smaak.

Le Vignoble de Margot: Tervurenlaan 368, 1150 Sint-Pieters-Woluwe. Tel. 02/779.23.23. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes!!!)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter van Doveren

Partner Content