Globetrotter Bernard Fantoli leidt Cargo, een kosmopolitische megabrasserie met doorkijkkeuken.

Voor ‘nieuwe deftigheid’ is er de herboren Leopold de Waelplaats in Antwerpen. Cargo opende in november en zat vanaf de eerste dag bomvol. Het eethuis is ondergebracht op het gelijkvloers van een door Marc Corbiau getekende prestigieuze nieuwbouw. De leiding van het restaurant is in handen van een vennootschap, waarin de bouwondernemer, een Franse gevogeltehandelaar, een beursadviseur en kok Bernard Fantoli zetelen. Deze globetrotter vertrok op 17-jarige leeftijd als koksmaatje op de lange vaart. Het was het begin van een wereldreis met haltes in Parijs, Bermuda, Miami, Kameroen en Kaïro. Voordat Bernard Fantoli naar Antwerpen kwam, was hij executive chef-kok van het Hilton-hotel in Shanghai en had hij 7 verschillende restaurants en 205 koks onder zijn beheer: niet slecht voor een koksmaatje uit Mechelen! De inrichting van Cargo is een mengeling van eenvoud en luxe: de trap is van ijzer, het plafond van beton, maar de zetels zijn bekleed met leder. Glaswanden maken van de keuken een transparante kooi. De intensiteit waarmee een bataljon zwetende koks rond het fornuis bezig is en het keukendecor met in doorzichtige provisiekasten opgeslagen levensmiddelen scheppen spektakel en sfeer. Goede producten, bereid zonder tralala: dat is het motto van de koks. Hun gerechten zijn van Franse, Belgische en Italiaanse origine en in de toekomst komen nog andere keukens aan bod. Voor de lunch is er een kaart met snelle salades en pastabereidingen ( one hour and go, 750 fr.), voor de namiddag is er een snackkaart en op de avondkaart komen vooral de seizoenen aan bod. Wij kregen een plaats toegewezen aan de muur en moesten over de rugleuning van de fauteuils klimmen om aan tafel te komen. Een halogeen schijnwerper verlichtte de lap witte stof op tafel en er kwam een braaf smakend slaatje van gekonfijte eendenborst met een homeopathische hoeveelheid truffel en notenolie (520 fr.). Aan de andere kant verscheen ‘vissoep met gamba’s’ (dat meervoud was overbodig want er lag maar één gamba in de soep), opgediend met toast en rouille (250 fr.). Kabeljauwrug met Noordzeegarnalen, mosterd, aardappelpuree en spinazie volgde: correct bereid maar lauw aan tafel gebracht (590 fr.). Ook was er geroosterde kalfszwezerik à la financière opgediend met een gekonfijte glibberkam en niertjes van de haan (850 fr.). Helemaal enthousiast waren wij over de wijn, een Merlot, Domaine Luc Pirlet, bewaard in eikenvat in de Languedoc (850 fr.). Soesjes gevuld met vanille-ijs en overgoten met warme chocolade sloten af (240 fr.). Cargo boeit door de bedrijvigheid en de gevarieerde spijskaart. Wij verwachten dat foutjes, zoals in het bord glijdend bestek, te weinig kapstokken en sputterende bediening, bijgestuurd zullen worden.

Bar-brasserie Cargo: Leopold de Waelplaats 24b, 2000 Antwerpen. Tel. 03/260.60.10. Er is een ruime keuze aan wijnen per glas. Open van 7.30 tot 0.30 u. Brunch op zondag met live optredens. Extra voorzieningen als rolstoelfaciliteiten, baby-dressing, vergaderzalen, levering aan huis en meeneemservice. XXX

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content