Voor visliefhebbers is er restaurant Aneth, waar de ambitieuze Paul en Annette Hendrickx de lat telkens iets hoger leggen.

Makkelijk hebben Paul en Annette Hendrickx-Vliegen het niet gehad toen zij als inwijkelingen in Brugge met een gastronomisch visrestaurant begonnen. Paul is vooraan in de dertig, komt uit Antwerpen, waar hij koksschool liep en in de leer ging in klassieke eethuizen als La Pérouse en Ter Venne. Annette komt uit Limburg, is eigenlijk kapster van opleiding, en verzorgt in het restaurant de ontvangst en bediening. Annette decoreert ook en daarbij koppelt zij burgerlijke huiselijkheid aan eigenzinnigheid. Zo ligt er op iedere tafel een baksteen waarrond een feestelijk lintje werd geknoopt. De twee zijn in de Brugse Hoogstraat, schuin tegenover sterrenhuis De Karmeliet, met een eigen eethuisje begonnen. Een jaar of drie geleden verhuisden potten en pannen naar een voormalige dokterswoning aan het Graaf Visartpark. Aneth II ligt op een boogscheut van de kleine Brugse ring, is met de auto makkelijk te bereiken en heeft zelfs parkingruimte voor de deur. In ’96 behaalde Paul Hendrickx de titel van Viskok van het Jaar en werd hij in de media afgeschilderd als ‘veelbelovende kok’. Dat Paul kan koken, zagen en proefden wij toen wij het degustatiemenu Jeunes Restaurateurs d’Europe bestelden (2200 fr. zonder wijnen). Bij dit menu worden twee wijnarrangementen voorgesteld: wereldwijnen voor 450 fr. of Franse wijnen voor 650 fr. Wij kozen wereldwijnen en begonnen dicht bij de deur: champagne geparfumeerd met een wolkje zelfgemaakte dillelikeur. Het menu opende met jakobsschelpdieren met lijntjes kastanje op een koude gelei met truffel en knolselder. Dit originele en fijne gerecht werd waardig begeleid door een karaktervolle Zuid-Afrikaanse Blaawklippen Stellenbosch, Sauvignon Blanc ’98. De toon was gezet. De anders wat flauwe smaak van rivierforel wist Paul Hendrickx handig op te krikken met spruitjes en mosterdsaus: ook nummer twee viel in de smaak! Een halfwarme velouté van langoustines en aardpeer was de aanloop tot het hoofdgerecht. Griet met krokant gebraden huid, waarvan wordt verondersteld dat je die mee opeet, amandelsoufflé, streepjes jus van schorseneren en woudpaddestoelen kreeg het gezelschap van een indrukwekkende Australische Mitchelton Preece ‘Chardonnay’ Victoria ’98: ook hierover niets dan lof. De hoevekazen sloegen we over om rechtstreeks naar het nagerecht te gaan: mooi en smakelijk was de compositie van gepocheerd peertje in een soepje van witte chocolade met pistachenootjes en een siroop van porto. Hierbij hoorde een glaasje Muscat de Samos als actuele, zoete, Griekse wijn. De koffie serveerde Annette in een collectiestuk uit haar verzameling antieke kopjes.

Aneth: visrestaurant, gastenkamers, traiteurdienst en kookdemonstraties, Maria van Bourgondiëlaan 1, 8000 Brugge. Tel. (050) 31.11.89. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content