Luc Roelandt brengt zijn passagiers naar Het Land aan de Overkant, waar modern en smakelijk wordt getafeld.

Het kan vreemd lopen. Neem Luc Roelandt: hij kreeg een opleiding als jurist, maar in de plaats van de balie koos hij voor de horeca. Als jobstudent in cafés kreeg hij de smaak te pakken en hij ging aan de slag in vlotte Leuvense restaurants, zoals Waaiberg, Blauwe Zon, Blauwe Maan en Oesterbar. Zijn eigen project kreeg de suggestieve naam Het Land aan de Overkant. Om het beloofde land te bereiken moet je vanuit Leuven naar de overkant van de ring. Via een stalen loopbrug kom je aan boord van een cruiser, die je meeneemt op een culinair avontuur.

De eerste keer is het een beetje zoeken, want Het Land aan de Overkant gaat verborgen achter de heesters van een gemeentelijk plantsoen. Het restaurant is ondergebracht in een paviljoen. Het booteffect wordt geaccentueerd door patrijspoorten, een scheepsdek, lichtgevende meeuwen en de vermelding dat men zich hier 42 meter boven de zeespiegel bevindt. Passagiers zijn vooral tweeverdieners, professoren en zakenlui. Luc Roelandt staat tussen de tafels en ontpopt zich als een geboren maître d’hotel. Keukenverantwoordelijken zijn Vincent Klich, afkomstig van de Oesterbar, en nagerechtenkampioen Herman Scheppers. Hun spijskaart vermeldt aantrekkelijke bereidingen met zuiderse parfums. Visitekaartje is het populaire menu (995 fr. voor 3 gangen en 1395 fr. voor 4 gangen). Wij aten à la carte. De open ravioli met kort gebakken sint-jakobsvruchten, groene asperges en courgette viel helemaal in de smaak, alleen misten wij een lepel om de lekkere saus van sinaasappelsap, witte wijn, Grand Marnier en citroenmelisse op te lepelen (535 fr.). Ook was er kroket van grijze garnalen, naar een recept van tante Jeanne: lekker, op de dikke taaie korst na (420 fr.). Als hoofdgerecht verscheen gegrilde tonijn op puree van aardappel met gehakte olijven en saffraan, opgediend met gekonfijte knoflook en balsamicoboter en krullen van gedroogde groenten (675 fr.). Er kwam ook een stoommandje vol vis en verse groenten, waarbij een kommetje mousselinesaus met bieslook hoorde (635 fr.). Op aanraden van de baas werd het glas gevuld met een lichte, rode Vina Urbezo ’98 uit Carineña: een innemende, moderne Spaanse wijn voor een innemende prijs (675 fr.). Koffie-ijs en chocolademousse, onder roomkraag opgediend in koffiekop (180 fr.) en speculoosijs op taart van kanstanjeroom (180 fr.) behaalden, mede door de sierlijke presentatie, algemeen applaus. Het Land aan de Overkant biedt voor een redelijke prijs een degelijk bereide en modern gepresenteerde maaltijd op basis van goede producten, en dat in een ruime, gestileerde omgeving.

Het Land aan de Overkant: Scheursvest 89, 3001 Heverlee. Tel. 016/22.61.81. Zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten. Snelle lunch: 795 fr. Er is een zaaltje voor 30 personen en een terras voor zomerse dagen. Reserveren is aangeraden. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content