Christine en Benoît Gersdorff bouwden een oude leerlooierij om tot een elegant eethuis: L’Essentiel charmeert op alle fronten.

Lekkerbekken zijn permanent op zoek naar het ultieme tafelgeluk. Geen afstand is onoverbrugbaar wanneer er als beloning culinair vuurwerk wacht. In Temploux bloeit al jaren iets moois. Daar verbouwden Christine en Benoît Gersdorff een voormalige leerlooierij. Het twee eeuwen oude gebouw, dat is opgetrokken uit ter plaatse gebakken stenen, had dertig jaar lang leeg gestaan. Kosten noch moeite werden gespaard bij de restauratie en het resultaat mag er wezen. L’Essentiel is een comfortabel restaurant met een elegante inrichting in warme, aardse tinten en met muren die volgens oude, Italiaanse technieken werden behandeld. De kleurlijn werd consequent aangehouden: vloeren, tafelkleden, de stof op de stoelen, het stilleven op de schouw en zelfs de vestjes van het personeel vervloeien met de achtergrond. Wij kwamen op een doordeweekse avond, dronken een glaasje in het salon bij de automatische Yamaha-piano, waar een onzichtbare pianist de toetsen in beweging brengt. Op tafel kwamen gefrituurde ravioli, mousse van gekonfijte artisjok en soepje van pompoen. De toon was gezet en wij vielen voor de formule La Carte, met voor 1580 fr. een keuze uit zeven voor-, hoofd- en nagerechten. Aan tafel verschenen fraaie borden met open ravioli met rivierkreeftjes en cantharellen in een schuimige emulsiesaus van boter en tijm, en er waren verse kikkerbilletjes en Naamse slakjes in roomsoep met deksel van deeg. Gebakken zwezerik en kalfsnier, versneden en gestapeld tussen laagjes Provençaalse bayaldi en groenten, en opgediend met een krachtige jus van rode wijn en sjalot, vormden het hoofdgerecht. Ook was er kreeft en kip met groenten in bisque-achtige roomsaus. Het culinaire feestje kwam tot een goed einde met een warme soufflé met gekonfijte sinaasappel en een crème brûlée geparfumeerd met Bourbon vanille. L’Essentiel loste alle verwachtingen in. Het eigenaarsduo, Christine en Benoît Gersdorff, werkte eerst vele jaren in sterrenrestaurants in België en Frankrijk. Hun moderne succesformule is gebaseerd op een aangenaam decor, een vlotte en professionele ontvangst, prikkelend gepresenteerde gerechten en een gunstige verhouding prijs-kwaliteit. Geen wonder dat lekkerbekken tot uit Luxemburg en Oostende toestromen. L’Essentiel beschikt over een indrukwekkende voorraad wijnen. Achter een glazen deur rijpen 20.000 flessen. De referenties staan keurig geboekstaafd in een pil van een wijnboek. Het repertoire is overwegend Frans en vraag je de sommelier om enkele aantrekkelijke flesjes aan te wijzen, dan gaat de wijsvinger naar: Le Grand Blanc du Château Revelette, P. Fischer ’96 (1350 fr.), Mas des Bressades, Vin du Pays du Gard, R. Marés ’94 (980 fr.) en Marranges 1er cru La Fuissières, Claude Nouveau ’97 (1220 fr.).

L’ Essentiel: Rue Roger Clément 32, 5020 Temploux. Tel. (081) 56.86.16. Zondag en maandag gesloten. Menu’s: 1580 en 1780 fr. XXXXX (vijf koksmutjes).

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content