Robby Zeguers verbouwde bakkerij Van Dessel tot een Italiaans restaurant: Panna Cotta. Het fraaie art-decodecor en de monumentale oven bleven gelukkig intact.

P anna Cotta is de naam van een modieus Italiaans nagerecht, gemaakt van gekookte en opgesteven vanilleroom. Panna Cotta is ook de naam van een recent geopend Italiaans restaurant, dat is te vinden in de Antwerpse Kasteelpleinstraat, de straat die door de aanwezigheid van kookwinkels en restaurants een echte eetstraat is geworden. Het idee komt van Robby Zeguers en speelt in op de hype rond de Italiaanse keuken. Robby had iets te maken met Antwerpse eethuizen als Pasta, Rib’s Café en Ravioli’s en wist bij de familie Van Dessel toestemming los te peuteren om hun bakkerij om te vormen tot Italiaans restaurant. Robby moest wel beloven de fraaie art-deco-inrichting met rust te laten. Nu liggen er in de winkel geen koeken en broden meer, maar kan je kiezen uit Italiaanse fijnkost, zoals wijnen, olie en azijnen. In de vitrine zijn de taarten vervangen door bereide gerechten en verse deegwaren. Het achterhuis herbergt twee eetzaaltjes die uitgeven op een binnenplaats. Wij legden aan in de klinisch witte ruimte, waar zich eertijds de werkplaats bevond. Stille getuige is de witbetegelde oven. Uit dit monster van ijzer en staal kwamen vier generaties lang speculaas en pain à la Grèque. In het verlengde is een open keuken met kisten vol groenten op de industriële betonvloer. Je hoort dat de fornuiskoelies geen Italiaans spreken maar Antwaerps. De koks brengen een speelse interpretatie van de Italiaanse keuken. Wat gedacht van mascarpone-ijs met gekarameliseerde pompoen en basilicum? Op tafel kwam een schaaltje met zelfgebakken olijfoliebrood gevuld met champignons en zongedroogde tomaatjes en een hapje van in kruiden gerolde mozzarella met pijnpitten. Wij namen een glaasje wit van het huis (90 fr.). Het was maandag en zo te proeven had de fles sinds zaterdag open gestaan. Maandag is ook geen dag om vis te bestellen. Dus werd het vegetarisch, als sober en gezond begin van de week. Eerst kwam een ovenbereiding van laagjes gegrilde aubergine, tomaat en mozzarella met pijnpitten, basilicum en tomatensaus (380 fr.). Onze bestelling stond in een wip op tafel, was (te) braaf gekruid en van binnen nog koud. Ondertussen was het personeel meer met elkaar bezig dan met de dingen waarvoor ze waren aangenomen. Tagliolini volgde, eenvoudig maar smaakvol bereid met pikante pepertjes en knoflook. Thuis zou er nog wat zout en olijfolie over zijn gedaan. Het glas werd gevuld met Terre di Franciacorta Rosso Doc – Az. Ca’del Bosco, een prachtwijn uit Lombardia (690 fr. voor een flesje van 0,37 l en niet van 0,5 l zoals er abusief op de wijnkaart stond vermeld). Om af te sluiten was er panna cotta met limoen, grappa en sinaasappelsaus: heel lekker, alhoewel de grappa ontbrak (280 fr.).

Panna Cotta (restaurant en winkel): Kasteelpleinstraat 64, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 237.07.86. Zondag gesloten. XX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content