Dominique en Massimiliano presenteren Ombre ou Soleil, een aangename halte voor liefhebbers van ongekunsteld tafelen.

Bij het binnenkomen in het Leuvense restaurant Ombre ou Soleil krijg je een goed gevoel. Alom wordt ontspannen gebabbeld en gegeten. Wij beklommen de oude trap om plaats te nemen aan een tafeltje op de hangende tussenverdieping. De ruimte is er beperkt maar je hebt zicht over het gebeuren op het gelijkvloers en de voorbijgangers in de Muntstraat. Ombre ou Soleil heeft een prettige inrichting die heden en verleden met elkaar versmelt. Het voorste gedeelte van het huis is vierhonderd jaar oud en er was voorheen een bruine kroeg ondergebracht. Het café werd ontmanteld en in de plaats kwamen moderne accenten. De ruimte werd optimaal benut: bij het in- en uitloopgebeuren op straatniveau hoort een sfeervolle bar en een lange gastentafel voor individualisten of groepen. Op de eerste verdieping brandt de haard en heeft men zicht op de keuken: daar heerst een rustig designsfeertje. Ombre ou Soleil is een idee van Dominique Claeskens. Hij had een biercafé in Hasselt en zocht een zaak in Leuven. Drie dagen voor de opening besloot Massimiliano Ciofi om mee in zee te gaan. De Italiaanse Max komt uit de reiswereld en past door zijn voorkomen en optreden bij het zuiderse concept. Eenvoud is de terugkomende factor: in het interieur, in de opvang van de mensen en op het bord. Wat je bestelt, dat krijg je. Zonder poespas of bordschilderijtjes. Aan het fornuis staat een Vlaming en ook hij heeft zich afgestemd op zuiderse golflengte. De kok houdt van olijfolie en van experimenteren. Succesnummers zijn: pasta met raketsla, tomaat en salami (350 fr.), vegetarische linzenkroketjes (300 fr.), citroenlangoustines met aardappel en dillekoekje (650 fr.) en lamsrib met kruidige peterseliekorst en pastinaakchips (595 fr.). Wij werden bediend door een meisje uit Moldavië. Op korte tijd had zij meer Nederlands geleerd dan de doorsnee Waal in heel zijn leven doet. Op de borden kwamen: een met aceto balsamico aangemaakte, wilde salade met flauw gekruide inktvisringen (390 fr.) en goudbruin gebakken koekjes van krab en vermicelli, opgediend met blokjes tomaat en veel olijfolie (360 fr.). Hoofdgerechten waren: puttanesca of ver doorgekookte deegwaren met ansjovis, kappertjes en veel tomatensaus en olijven en te weinig kruiden (350 fr.) en een warme bereiding met raketsla, Parmezaanse kaas en lapjes rundsvlees (550 fr.). Om af te sluiten was er een punt compacte rissonitaart met abrikozenconfituur, zeste van citroen en kokos (200 fr.) en Siciliaanse oublies gevuld met een mengeling van ricotta, room en gekonfijt fruit (250 fr.). In Ombre ou Soleil komt men niet voor de grote gastronomie, wel voor de gezelligheid.

Ombre ou Soleil: Muntstraat 20, 3000 Leuven. Tel. (016) 2251.87. Open vanaf 11.45 u., zaterdag vanaf 18 u., zondag gesloten.

XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content