Feestelijke gastronomie voor verteerbare prijzen: bij Stefaan en Ann Van Landuyt in De Klosse ben je op het juiste adres voor een culinair koopje.

Lekker en uitgebreid tafelen, dat kan in De Klosse reeds voor 1600 fr., op voorwaarde dat je kiest voor het degustatiemenu van vijf gangen. Het restaurant is te vinden op een druk kruispunt aan de door toonzalen afgelijnde expresweg Gent-Oudenaarde. Plaats van gebeuren is een oude afspanning met een ouderwets-landelijke inrichting, compleet met houten plafondbalken en met pleister besmeerde muren. Er klinkt stereotiepe achtergrondmuziek, het haardvuur brandt en rond de tafels zitten burgers en buitenlui. De spijskaart is beknopt en vermeldt seizoengebonden specialiteiten als: in huis bereide ganzenleverpastei met shii-take en truffel op geleispiegel van muscaatwijn (825 fr.), jakobsschelpdieren met eekhoorntjesbrood en kervel (825 fr.) en krokant gebakken kalfszwezerik in ganzenvet met Gentse mosterd (825 fr.). Trekpleisters vormen de drie menu’s. Wij deden zoals de feestvierders rond ons en kozen het degustatiemenu van vijf gangen (1600 fr. of 2300 fr. met wijnassortiment). De hoffelijk plooiende zaalmeester kwam met een ‘amuusje’ van wilde duif met ganzenlever en vertelde dat hij de glazen ging vullen met ‘mooie wijnen’. Bij een taartje van plakjes rauwe, gemarineerde jakobsschelpdieren met limoen en notenolie, opgediend met groententartaar, koekje van parmezaan en oestersaus, kwam een Tour de Gendress. “Een mooie, droge Bergerac”: zei de maître. Wij vonden echter dat de wijn wat frisheid miste. ” Paul Mas, Pays d’Oc, een mooie Chardonnay uit ’97”, proclameerde de zaalmeester bij het uitschenken van de tweede wijn. In het bord kwam een schuimig soepje van aardappel en gevogelte, verrijkt met stukjes smeltende eendenlever. Het derde gerechtje was een opeenstapeling van blokjes krokant gebakken snoekbaars, zoetwaterkreeftjes, spinazie en gefruite selder. Schuimig soepje, frivool torentje en de ‘mooie’ chardonnay uit de Pays d’Oc wisten alle drie te behagen. Het hoofdgerecht was hazenrug op gratin van raapjes met in wijn gekookte peer, in courgettelint verpakte knolselderblokjes en aardappel gevuld met broccolipuree: heel lekker! Omdat haas een krachtige wijn vraagt, vloog de kurk van een ‘mooie’ Madiran ’95, domaine Laffont. Deze aardse en kruidige karakterwijn wordt aan de voet van de Pyreneeën gemaakt door Belgen. Chiboustcrème, genoemd naar de banketbakker uit de Parijse rue Saint-Honoré die in 1846 de Saint-Honoré-taart met bijbehorende Chiboustsaus creëerde, verscheen in de Klosse op het bord met speculaasijs en peperkoeksaus. De overkoepelende constructie van karameldraden was tevens de handtekening van eigenaar/chef-kok Stefaan Van Landuyt.

De Klosse: Grotesteenweg Zuid 49, 9052 Zwijnaarde. Tel. (09) 22.22.174. Zakenlunch 950 fr., degustatiemenu 1600 fr., familiemenu op zondagmiddag 1600 fr. (aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, passende wijnen per tafel en liefst af te rekenen zonder betaalkaart). Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag. XXXX

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content