Feestvierders komen bij elkaar in Toucan, een nieuwe brasserie waar men een hekel heeft aan gesofisticeerd gedoe.

In Toucan geniet je van ongedwongen vertier, wars van trivialiteit en een eerlijk en smakelijk potje. Het idee komt van de uit Bretagne afkomstige Jean-Michel Hamon. Het werk van deze veteraan uit het uitgaansleven viel eerder te bewonderen in Trois Chicons en Grand Amour. Jean-Michel Hamon had al lang een oogje op het versleten volkscafé Toucan, dat gunstig gelegen is in een oud hoekhuis. Het café werd overgenomen, opgeknapt en heringericht. Op de houten vloer staan nu brasserietafeltjes met gietijzeren voet en tafelbladen in gekleurd email, caféstoelen en chesterfields. Aan de muur kwam een massief kunstwerk, geassembleerd uit vormen van een metaalsmelterij. Jean-Michel Hamon had de deur nog maar amper van het slot, of zijn maatjes kwamen al uit alle hoeken en gaten toestromen. Als chef-kok werd Jean-Pierre Gascoin onder contract genomen. Hij komt uit Nantes en had de leiding over de keuken van het leuke Baskische restaurant Fils de Jules (Edelknaapstraat, 1050 Brussel) en de drukbezochte nostalgisch-knusse bistro Chez Marie (de Wittestraat, 1050 Brussel). In Toucan brengt hij dezelfde, smakelijke, Franse keuken, geparfumeerd met regionale invloeden. Door afstand te doen van dure, exclusieve ingrediënten, bleven de prijzen toegankelijk. Wij kozen als eerste wijn een Pouilly Fumé, Acacia ’98, een witte bourgogne geselecteerd door vakman Didier Dagueneau (1240 fr.). De wijn wist te behagen door de frisse kruidigheid en zijn volle, krachtige smaak. In het bord kwamen correcte garnaalkroketten (420 fr.) en de tafelgenoten waren enthousiast over carpaccio van rode paprika met basilicum en schors van pecorinokaas (320 fr.) en gekookte en vervolgens gebakken, Oostenrijkse Spätzles (deegwriemeltjes gemaakt met kastanjebloem) met bospaddestoelen (425 frank). De kurk ging van een Clos Giraud, een volle Saumur uit 1996 (920 fr.). Schenkt men deze wijn fris dan is het een goed gezelschap van zowel vis- als vleesbereidingen. Als hoofdgerechten kwamen: een glazig stuk kabeljauw opgediend op een bed van spinazie met puree van zwarte olijven (540 fr.) en een monumentale varkensham, gekookt, in de oven gekorst en à l’ancienne opgediend met mosterdsaus (530 fr.). Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met een royale île flottante: een op vanillesaus drijvende en met karamelsaus overgoten eiwitwolk (190 fr.). Teresa, Nicole, Cristiane, K’nell en Berenice zijn de goed-humeur-diensters. Zij komen uit warme en koude oorden en zijn er mede verantwoordelijk voor dat Toucan een vrolijke eethall is.

Toucan: Louis Lepoutrelaan 1, 1050 Brussel. Tel. (02) 345.30.17. Dagelijks geopend. Privé-zaaltje op de eerste verdieping.. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter van Doveren

Partner Content