De ondernemende Carmen De Lestre en haar kokende vennoot Tom Jansen brengen samen een eigen interpretatie van de wilde-wereldkeuken: in Comcarmenne is sfeer de saus.

Carmen De Lestre was 23 jaar oud toen zij in 1996 begon met haar vermakelijke eethuis Comcarmenne (een verbastering van Comme chez Carmen). Voor die tijd stond zij op de markt met zelfbereide gerechten: Carmen weet van aanpakken! Haar vennoot is Tom Jansen. Na een keukenopleiding deed hij tijdens verre reizen inspiratie op: in zijn gerechten steekt een beetje Azië, een beetje Australië en een beetje Méditerranée. Comcarmenne ligt in de kleurrijke Antwerpse Zurenborgwijk, aan het Dageraadplein, waar de allochtone buurtbewoners onder de kastanjebomen komen sporten. De publieksloges zijn de cafés en eethuisjes rondom het plein. Wij kwamen op een drukke avond en troffen Carmen achter het fornuis. Tom was in het achterhuis in keukenkleding aan het knutselen. Carmen heeft geen keukenopleiding, wat haar niet belet om bij tijd en wijle Tom als kok te vervangen. Het duo tekent voor specialiteiten als: Thaise scampi’s met gebakken noodles (550 fr.), kangoeroe met cambozolakaas (575 fr.) en Australisch lenderibstuk (510 fr.). Een jongen met omhooggekamd haar bediende ons van La Piazza, Vino Frizzante Prosecco Vento, Lombardini, een in conisch flesje verpakte, ijskoud geserveerde, schuimende terraswijn (37 cl, 350 fr.). Op het bord kwam een slordige assemblage van groen uitslaande wasabi-tongreepjes, (wasabi is Japanse mosterd) met artisjok, repen rauwe wortel, in vier gehakte kiwi (met huid), rauwe sojascheuten en blokjes tomaat (395 fr.). Een tafel verder werd hetzelfde besteld en lagen er ook paarse scheuten en meloen op het bord. Daarmee werd ons gevoel bevestigd: de kok pakt wat binnen handbereik ligt. Het hoofdgerecht was Thaise scampi’s met gebakken mie (550 fr.) en er verscheen een groot bord met een berg in zoet-pikante saus gewentelde mie, een royale portie scampi’s in groene-kruidensaus, shii-take, paksoi, minimaïs, peulen, repen courgette en… banaan. Fijn is anders. Fusion-cooking mag je dit wilde koken niet noemen. In Comcarmenne worden fragmenten van her en der in één bereiding samengebracht. De echte fusion – de zodanige versmelting van tradities en smaken dat er een meerwaarde ontstaat – is in de los uit de hand samengestelde gerechten nergens te bespeuren. Om de assemblage te vergemakkelijken staan in de keuken van Comcarmenne heel wat op maat gesneden en voorbereide ingrediënten in roestvrijstalen bakjes gereed. Bij deze wilde-wereldkeuken hoort een wilde-wereldwijnkaart met Californische, Australische en zelfs Chinese flesjes van 500 tot 1000 fr. De afgelopen weken zijn Carmen en Tom hard aan het timmeren geweest om het eethuis naar de aanpalende, achterliggende bakkerij te verhuizen.

Restaurant Comcarmenne: Dageraadplaats 19, 2018 Antwerpen. Tel. (03) 236.15.06. Dinsdag gesloten. X (één koksmuts)

De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1: negatief, 2: redelijk, 3: positief, 4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend.

Pieter Van Doveren / Foto Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content