EAT is een nieuwe salad-bar, gerund door twee ondernemende dames: T-Chop ontvangt met brio en cordon-bleu Pascale kookt. Zij beschikt over een onuitputtelijk repertoire van zuiders getinte bereidingen.

Pascale is al heel wat jaartjes kookgek. Wat als hobby begon, is nu haar beroep. Eerst opende Pascale Oui-Oui, een snackbar met smakelijke casse-croûtes. T-Chop kwam er werken en na een poosje begonnen de dames uit te zien naar een nieuwe uitdaging. Pascale is nieuwsgierig aangelegd en is een echte smaakavonturierster. Het liefst van al eet zij uit grote borden waarop zoveel mogelijk verschillende hapjes liggen. Dus waarom geen dagelijks variërende buffettafel? Pascale en T-Chop werden vennoten en openden EAT, wat in het Engels natuurlijk ‘eten’ betekent, maar in dit geval een afkorting is van enfin à table. De formule is geënt op Orientalia, de Libanese snackbar die de mogelijkheid biedt om snel en op een prijsvriendelijke manier kennis te maken met de verrukkelijke Libanese keuken (Steenweg naar Bergen 129, 1070 Anderlecht). EAT is modern Amerikaans opgevat en bestaat uit een sober aangeklede, open en hol klinkende ruimte. De wanden zijn grote, pastelkleurige panelen en vlakken, het plafond is afgelijnd door de stalen buis van de luchtafvoer en op de vloer liggen industriële staalplaten. EAT heeft een eetbar en een leeskast. Centraal staat de buffettafel, met achter glas een ruime keuze aan salades en koude bereidingen. Bezoekers nemen plaats aan een van de tafeltjes en krijgen van T-Chop een leien bordje met een tiental suggesties van samengestelde maaltijdsalades. Wil je zelf aanwijzen wat er op het bord komt, dan kies je voor salade composée (300 fr.) en wacht je aan tafel tot T-Chop komt vertellen dat Pascale tijd heeft om op je wenken het bord te vullen. Wil je van alles proeven dan is er un peu de tout en dan ben je 390 fr. kwijt. Vast op de buffettafel zijn: raketsla, bresaola, mozzarella, pain de viande, carpaccio, aubergine, paprika, tomaat en vinaigrettesausen, gemaakt van olijfolie waarin hete pepers, basilicum of gedroogde tomaatjes macereerden. Wij bestelden Spaanse inktvissalade (350 fr.) en compo-salade (300 fr.) en moesten lang wachten. Het was druk en Pascale had handen te kort om de borden te vullen. Het geduld werd beloond met een royale en lekkere salade met onder meer succulente kleine inktvisjes, koude groentebereidingen, salades en een stuk Spaanse fritata-aardappelomelet (350 fr.). Wij waren voldaan en pasten voor het nagerecht. Voor liefhebbers van zoet zijn er zelfgebakken huishoudelijke taarten (150 fr.), waaronder chocoladetaart, crumble, citroenmeringue en quatre-quarts-taart met appel. EAT is een verfrissende formule die inspeelt op actuele behoeftes: voor maximaal 500 fr. eet je er lekker, gevarieerd en gezond.

EAT: Waterleidingsstraat 103, 1050 Brussel. Tel. (02) 537.22.90. Open van 8 tot 16 u., woensdag tot 21.30 u. Zaterdag en zondag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content