Pascal en Tania Anciaux brengen in La Tour D’y Voir culinaire suspens: aan het eind van het verrassingsmenu mag je raden wat er op het bord heeft gelegen.

De horeca is een dienstverlenende sector en het is niet meer dan normaal dat een Vlaming in een Brussels restaurant een Nederlandstalige spijskaart krijgt voorgeschoteld en in het Nederlands wordt bediend. De werkelijkheid is helaas anders. Een bijzonder adresje waar Vlamingen zich opperbest thuisvoelen is La Tour D’y Voir. De eerste keer moet je moeite doen om het restaurant te vinden, maar dat geeft La Tour een intiem cachet. Het sfeervolle eethuis heeft zijn onderkomen in een verborgen, oude kapel. De toegang is te vinden achter in het open portaal van Le Vieux Sablon, een antiekgalerie aan de chique Zavel. Daar ligt een arduinen wenteltrap die naar het heilige der heilige leidt. Boven aan de trap wachten engelbewaarders Pascal en Tania Anciaux. Pascal werkte in de boekhouding van een grote horecaleverancier en Tania studeerde rechten: samen besloten zij om op eigen vleugels te vliegen. Tania laat ons kiezen: links is het smaragdgroene salon met vergulde barok en uitkijk op de bedrijvigheid aan de Zavel, rechts bevindt zich in het achterhuis de kapel, een door gouden kroonluchters verlichte magische ruimte met authentieke tegelvloeren, bakstenen muren, zandstenen deurlijsten en gebrandschilderde ramen. In de kapel krijgen wij de spijskaart, samengesteld uit gevarieerde, hedendaagse bereidingen. Vijfennegentig procent van de bezoekers laten de spijskaart ongemoeid en kiezen voor het verrassingsmenu, dat van dag tot dag en van uur tot uur verandert. Chef-kok Olivier Troch stelt het menu samen naargelang van het marktaanbod en de inspiratie van het moment. Je vertelt op voorhand wat je niet lust en verder kies je in welke richting je verrast wil worden: met vis, vlees of vegetarisch. Het gewone verrassingsmenu heeft drie gangen en kost 995 fr. Neem je daar een half flesje wijn bij, dan ben je 1295 fr. kwijt. In het speciale verrassingsmenu worden duurdere kwaliteitsproducten gebruikt en dan stijgt de prijs tot 1395 fr. of 1695 fr. met een half flesje wijn. En wil je er een culinair feestje van maken dan is er een prestigemenu van vijf gangen (1695 fr. of 1995 fr. met een halve fles wijn) of een speciaal prestigemenu van zes gangen (1995 fr. of 2295 fr. met wijn). Wij kozen het verrassingsmenu, aten smakelijk en mochten aan het eind van de thriller raden naar wat er in het bord had gelegen: filet van prachtig verse pladijs in saus van… gepureerde waterkers? Nee, beter van zuring en peterselie. Verder saignant gebakken vlees van … eendenborst? Of, aan de vorm te zien, eerder van struisvogel, opgediend met krokant gekookte broccoli, rösti en gebakken shii-take. En om af te sluiten een onvergankelijke flan caramel geserveerd met fruit (waarbij plakjes ongeschilde kiwi). We hadden juist geraden en gingen opgelucht naar buiten.

Restaurant Tour D’y Voir, Grote Zavel 8/9, 1000 Brussel. Tel. (02) 511.40.43. In het weekend open tot 24 u. Snelle lunch met drie gerechten voor 695 fr. Maandag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content