De jonge kok DavidDewaele is voor lekkerbekken de hoop van de Oostendse Visserskaai.

Door de aanleg van een ondergrondse parking was de Oostendse Visserskaai lang één grote bouwput. Het gat is nu gedicht, de bestrating terug aangelegd en de restaurants kunnen weer zaken doen. Omdat de meeste eethuisjes zijn afgestemd op toevallige voorbijgangers, zoals dagjestoeristen, zijn de vaste waarden in de minderheid. Een restaurant waarover in smaakminnende milieus wordt gesproken, is eethuis David Dewaele. Deze jonge kok kreeg een opleiding voor ‘superstar’: na de koksschool van Oostende stond hij zeven jaar in de keuken van het Brugse restaurant De Karmeliet, twee jaar in de Sea Grill van het SAS-hotel en een jaar in L’Ecailler du Palais Royal (beide in Brussel). David Dewaele werkt vooral met vis: gestreepte zeebarbeel en zeebaars zijn afkomstig uit het zuiden, de rest wordt geselecteerd door een lokale leverancier en komt van Oostendse vissers. David Dewaele werkt met zijn ouders. Moeder is met het restaurant begonnen en doet nu de bediening. Vader ontkurkt de flessen. Wij kwamen op een rustige avond en werden koel ontvangen door moeder Dewaele. Ook de rest van de avond kon er geen lach van af en bleef zij karig met woorden. Het restaurant heeft een licht en elegant maritiem interieur met planken alom en rotan meubilair. Voor de decoratie zorgen een stel paddels, ingelijste scheepsknopen en foto’s van schoeners. Het geheel wordt ‘opgevrolijkt’ door stereotiepe kaakwalsmuziek. De spijskaart vermeldt creaties als: chartreuse van rauwe zalm met gepocheerd kwartelei in gelei van schaaldieren (525 fr.), deegkussentjes opgevuld met gerookte kippenborst, sausje van Sauternes met dragon en verse truffel (850 fr.) en warmgerookte kabeljauw, krokante salade van aardappel, bloemkool en broccoli en vinaigrette van balsamico (625 fr.). Er zijn twee menu’s: het grote menu voor 1950 fr. (2700 fr. met wijnen) en een populair klein menu met klassiek geïnspireerde bereidingen en een keuze uit twee voor-, drie hoofd-, en twee nagerechten voor de democratische prijs van 995 fr. Wij kozen het kleine menu, kregen rillettes van konijn als hapje vooraf, gevolgd door smakelijke garnaalkroketten opgediend met bros gefrituurde peterselie. Hoofdgerechten waren: waterzooi van zalm, kabeljauw en pladijs in een lichte, met room gebonden visfumet en kalfslapjes gevuld met Mechelse asperges. Bij het vlees kwamen pommes pont-neuf (dikke frieten) die taai waren, en een sausje met verse kruiden en champagneazijn. Van de uiterst conservatieve wijnkaart kwam een frisgeschonken, bloemig-fruitige Beaujolais, Fleurie van Drouhin (995 frank). Om af te sluiten was er vanillecrème onder korst van suiker en een torentje van chocolademousse met sinaasappelsaus. David Dewaele kan inderdaad koken. Het kleine menu biedt correct bereide, smakelijke gerechten voor een innemende prijs.

Restaurant David Dewaele: Visserskaai 39, 8400 Oostende. Tel. (059) 70.42.26. Maandag is sluitingsdag, maar in juli en augustus is het restaurant alle dagen open. XXXX (vier koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content