Christoph Smets is chef in Taratata, een restaurant waar alles net iets anders is. En dat betekent in Hasselt een hele revolutie.

In restaurant Taratata is het ’s avonds aangenaam toeven. Het modieuze eethuisje ligt in een winkelstraat in het centrum. Overdag is de buurt autovrij, maar ’s avonds kan je er binnenrijden. De faƧade is van glas en vanuit de straat zie je tussen twee rijen tafeltjes door een langwerpige nis, waarin vlammetjes dansen. Op de tafels staan kaarsjes en er wordt gezellig en romantisch gegeten bij schemerlicht. Christoph Smets is baas en chef-kok. Hij studeerde af aan de Hasseltse beroepsschool, werkte in het gastronomisch restaurant Sint Paul in Lummen en vervolgens in het Italiaanse restaurant Da Vinci in Genk. Vanuit die opleiding heeft hij vijf jaar lang in Hasseltse brasserieĆ«n geploeterd. Tot hij uitgekeken geraakte op de brasserieformule en op zoek ging naar iets anders: een eethuis met een andere inrichting en verrassende gerechten met oosterse invloeden. Uit de bus kwam Taratata, een hedendaags restaurant met een prettig minimalistische inrichting en een spijskaart met niet-alledaagse bereidingen, die op een uitbundige manier op het bord worden gepresenteerd. De harmonieuze inrichting is van Bart Amerika en Jo Broeckx. Over alles werd tot in de details nagedacht en het meeste is zelf ontworpen. Het viel af te wachten of het concept in de smaak zou vallen bij de Limburgers. Gelukkig zat het met Taratata vanaf de eerste dag goed. Wij lieten ons verleiden door het huisaperitief, een exotische Afrikaanse limonade van gember, kaneel en citroensap, aangelengd met Cointreau. Als voorgerechten kwamen: een vierkant bord met sushi, die een beetje stuntelig waren gemaakt en bij aanraking uit elkaar vielen, vergezeld van de heetste wasabi ooit geproefd en sojasaus (560 fr.), en open lasagne van krokant gefrituurde won-tondeeg met gegrilde kalkoen en gewokte asperges (495 fr.). Als hoofdgerechten kozen wij: in yoghurt en tandoorikruiden gemarinerde lamstournedos met een torentje van in vorm gedrukte wilde rijst (695 fr.) en een in de hoogte opgebouwde constructie van zwaardvis uit Baja, gemarineerd in een mengeling van olijfolie, citroensap en koriander, met aardappel in de schil en bosuitjes (750 fr.). Het glas werd gevuld met een Cortes de Cima, Chamine: een innemende Portugese rode wijn van de tempranillo-druif met een rijke, zonnige smaak en een toets van zwart fruit, een vleugje vanille en een weinig chocolade. Omdat wij zo goed zaten en de bedienende meisjes zo verzorgd en vriendelijk waren, namen wij nog een nagerechtje. Het werd een bavarois van platte kaas, opgediend op een laag Hasseltse speculaas (280 fr.). Taratata biedt geen grote kookkunst, wel vermakelijke gerechten, die verrassen door exotische smaken en een vrolijke presentatie, en dit alles opgediend in een jonge, ongedwongen sfeer. Door de verlichting en het open vuur is Taratata een typisch avondrestaurant.

Taratata: Minderbroedersstraat 5, 3500 Hasselt. Tel. 011-23 47 67. www.taratata.be. Lunch: 450 fr., menu taratata large 995 fr., extra large 1295 fr. Zondag en maandagmiddag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

De beoordeling van ……

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content