Il Mezzogiorno, of het zuiden van Italië in een sfeervol eethuisje met Michele Triolo en zijn ‘cucina Siciliana’.

Voor een hap cucina povera en een vleugje ongedwongen Siciliaanse sfeer is er Il Mezzogiorno. Het eenvoudige eethuisje heeft zijn onderkomen in het voormalige Café Transport, gelegen aan een brug van de met platanen en mooie huizen omzoomde Baudelokaai in een verborgen stukje Gent. Café Transport stond bekend als een zware kroeg waar vrachtwagenrijders en schippers tot ’s morgens aan de toog bleven plakken. Michele Triolo, een rasechte Siciliaan, die via Engeland in België aanspoelde, maakte van het café een restaurant. Hij liet daarbij een groot gedeelte van het café-interieur ongewijzigd, waaronder de oude tegelvloer en de toog waarop nu een vaas met seringen prijkt. Het meubilair bestaat uit oude, houten stoelen en ladentafeltjes, waarop onderleggers liggen in bruin pakpapier. Een gaskachel en het weelderige groen van een Clivia brengen huiselijke gezelligheid zodat iedereen zich hier thuisvoelt. De spijskaart vermeldt door Michele heruitgevonden, regionaal geïnspireerde Siciliaanse bereidingen. Meestal is de hoofdrol weggelegd voor groenten en vis. Trots wijst hij op: girelle di spinaci of in de oven gegratineerde, zelfgemaakte pastarollade gevuld met spinazie, verse ricotta, pijnboompitten en tomatensausje (450 fr), couscous alla trapanese of couscous, gekookt in een bouillon met vis, verse tomaten, amandelen, peterselie en saffraan (420 fr.) en tagliatelle con pesce spada, met zwaardvis, verse tomaten, gedroogde tonijneieren en witte wijn (470 fr.). Wij dronken een Bianco Sarti als kruidige, hongerscherpende amaro (170 fr.) en kozen sarde a beccaficco, wat stond voor smakelijke sardinefilets gevuld met een mengeling van peterselie, pecorinokaas en geroosterd paneermeel (260 fr.). De visjes waren opgediend met een licht tomatensausje en een slaatje van venkel en sinaasappel. Aan de andere kant van de tafel verscheen involtini di melanzone of gegrilde auberginerolletjes gevuld met mozzarella en ansjovis en ook deze bereiding bracht tevredenheid (230 fr.). Als hoofdgerechten verschenen: porciniravioli met een sausje van gorgonzolakaas en walnoten (450 fr.) en gegratineerde cannelloni met broccoli, ansjovis, olijven en pijnboompitten onder een laagje bechamelsaus (450 fr.). Beide bereidingen waren van het papperige soort maar goed van smaak. Het glas werd die avond gevuld met een robijnkleurige Bardiga: een koppige, oprechte, rode biologische wijn van Costa Vescovato-Piemonte (780 fr.). Il Mezzogiorno is geen geheim adresje meer en er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, daarom is reserveren raadzaam.

Il Mezzogiorno: Baudelokaai 17, 9000 Gent. Tel. (09) 224.33.29. Zondag en maandagmiddag gesloten. XXX (drie koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content