Een Cubaans sfeertje, exotische cocktails en bereidingen uit de wereldkeuken: met Compromis slaan vader en zoon Boyen opnieuw toe, met succes.

Aan het statige Hogeschoolplein vind je een concentratie van de betere restaurants van Leuven. Nieuw is Compromis. Achter het project staan vader Guy Boyen en zoon Joeri. Vader Boyen is niet aan zijn proefstuk toe. Deze bezige bij slaagt erin om op een speelse manier te ondernemen. Zijn beroep is zijn hobby. Het enthousiasme dat Guy Boyen uit zijn werk haalt, werkt motiverend bij de jonge mensen die hem omringen. In zijn jeugd was Guy Boyen voorbestemd voor een klassieke zangcarrière: hij kon immers de derde si op de notenbalk halen. Het liep anders: hij kwam als jobstudent terecht in de keuken van het vroeger zo vermaarde restaurant Tijl en geraakte daar besmet door het horecavirus. Guy Boyen is als traiteur begonnen, deed jaren de catering van de Economische Hogeschool, werkte mee aan voedingsbeurzen in Amerika, maakte van het Veilinghof in Kampenhout een specialiteitenrestaurant waar men het hele jaar door een dertigtal witloofbereidingen kan proeven, begon met Celebrities, een Amerikaanse sportbar met free popcorn, en opende, samen met zoon Joeri en schoondochter Noëlle, de Werf. Dit babbel- en knabbelrestaurant is geënt op een voorbeeld uit New Orleans en heeft op de spijskaart gevulde broodjes en chowders. Guy Boyen heeft noch hotelschool, noch kokschool gevolgd, wat in dit land alleen maar een voordeel is wanneer je fris tegen de maatschappij wil aankijken. Hij weet wat er bij de mensen leeft en speelt in op nieuwe behoeftes. Laatste telg uit het familieconcern is Compromis, dat is te vinden in het pand waar vroeger Tijl was, en waar Guy Boyen 35 jaar geleden de eerste stappen in de horeca zette. Compromis laat de zon het hele jaar door schijnen en heeft op het gelijkvloers een Cubaans aandoende bar met wereldkoffies en exotische cocktails. In het trapportaal staan de reiskoffers klaar. Boven wacht een open ruimte, waar het eetgedeelte vervloeit met de keuken. Voor sfeer zorgen onder meer de monumentale kaarsenluster, het schilderij van de Leuvense schilder Jaco, de oude marmeren beenhouwerstoog en de bedrijvigheid rond het fornuis. Daar heeft chef-kok Guy Vantoortelboom het voor het zeggen. Hij kreeg een gedegen opleiding ( Cravache d’Or in Brussel en Regent in Koksijde) en gaat met geestdrift en creativiteit te werk. Wij zaten goed en ontspannen, werden vlot bediend en proefden van: geroosterd olijfoliebrood belegd met opgevulde sardines (395 fr.), van pittabroodje met gebakken kippenlevertjes en een frisse witte koolsla (365 fr.), van gegrilde inktvis met raketsla en met olijfolie opgewerkte aardappelpuree (665 fr.) en van wit-blauwe runderfilet op een bedje van groene asperges, zilveruitjes en kerstomaatjes met rode paprikasaus (met deze creatie won de chef de grote prijs van ORPAH – 685 fr.). Van de wereldwijnkaart kwam een Chardonnay, Groot Constantia ’94, een Zuid-Afrikaanse wijn die van alles een beetje te veel had (995 fr.). De waterglazen worden, zoals in Amerika, gratis gevuld.

Compromis: Hogeschoolplein 8, 3000 Leuven. Tel. (016) 20.82.82. Woensdag gesloten. XXX

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutjses. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbelevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content