Babel Rebah en Azzouri Rachida tonen in hun sprookjesachtige berbertent El Yasmine de rijkdom van de Maghrebijnse keuken.

De innemende maar immer bezorgde Babel Rebah kwam van Tunesië naar Brussel om aan de hotelschool Ceria te studeren. Hij werkte in voorname restaurants, doch bleef gepassioneerd door de geschiedenis van de gastronomie uit zijn geboorteland. Koning Idriss en zijn leger kwamen in 788 vanuit Bagdad om in naam van Allah de islamitische vlag in de Noord-Afrikaanse grond te planten. De koning beweerde dat hij een grote beschaving bracht met lange tradities die alles regeerden, van de dagelijkse etiquette tot de culinaire kunsten. Zo werden de bewoners van Noord-Afrika islamieten. Hun eigen cultuur en geschiedenis gaan evenwel terug tot de vroegste dagen van de geregistreerde geschiedenis. In Noord-Afrika kwamen de Feniciërs immers hun rijkdommen uitgeven, de Romeinse veldheren gingen er uitrusten en de Moren en de Berbers trouwden er onder elkaar. Veel later kwamen de Fransen en ook deze overheersing beïnvloedde de Noord-Afrikaanse cultuur.

Babel Rebah schaamde zich voor de Noord-Afrikaanse eethuisjes in ons land, die de rijkdom van de Maghrebijnse keuken geenszins weerspiegelen. Daarom nam hij zich voor om het culinaire patrimonium in ere te herstellen. Samen met zijn Marokkaanse echtgenote, Azzouri Rachida, opende hij acht jaar terug aan de groezelige Steenweg op Elsene het bescheiden eethuisje El Yasmine. Hoewel lekkerbekken vol lof waren, werd El Yasmine onregelmatig bezocht. Dat kwam door de ligging en door het kale interieur. Sinds kort is El Yasmine omgebouwd tot een sprookjesachtige berbertent met alom tapijten, met gouddraad geweven stoffen en zijde, en door Tunesische ambachtslieden vervaardigde meubeltjes. Sinds de decorwisseling zijn er plaatsen tekort. Op de spijskaart treft men minder alledaagse Maghrebijnse gerechten, zoals: salade Omar Khayam, harira, couscous met truffels van Gafsa, enz. Een aangename en populaire manier om kennis te maken is het Menu des Deux Mères. Via deze ode aan beide moeders krijgt men voor 850 fr. een achttal bereidingen voorgeschoteld. Ook wij kozen voor dit aantrekkelijk geprijsde menu en genoten van berber-wortelsalade met komijn en koriander, Méchouia-salade van gegrilde paprika, tonijn en kappers, Atlas-salade met feta, tomaten en oregano, vingers van Fatma met kruiden, kefta met wijting, heerlijke pastilla met duif en het parfum van geranium, familiale, met de hand bewerkte, loskorrelige couscous met een kom stoere groenten en lamsschenkel en, om af te sluiten, Noord-Afrikaans banketgebak of ijs met rozijnen, pistaches en rozenwater.

Restaurant/traiteur El Yasmine: Steenweg op Elsene 234, 1050 Brussel. Tel. (02) 647.51.81. Zondag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content