“Smeuïge olie, een zonnige hap en een mals bed”: Oliveria en Jeff’s Guesthouse werden geboren uit een droom van Gerda Brams.

Oliveria, all about olives, staat er op het winkelfront van glas en staal. Het ‘huis van de olijven’ is ondergebracht in een monumentaal pand, centraal gelegen tussen de Grote Markt en de Oude Markt in Leuven. Binnen ontvouwt zich een royale winkel met een inrichting die is geïnspireerd op de loskades aan het Canal Grande in Venetië. Het enige dat ontbreekt, is de koopwaar die wordt binnengesleurd en het kabbelende water. Oliveria is de levensdroom van Gerda Brams en bestaat uit een olijfoliewinkel met achterin twee gastentafels en Jeff’s Guesthouse met een zestal sober ingerichte kamers, die de gasten, uit respect voor de geoliede houten vloeren, op pantoffels betreden. Gerda Brams wordt bijgestaan door haar zoon Jeffrey en voormalig graficus en huisvriend Daniel Robberechts. Gerda is geen beginner en opende eerder Il Pastaio, de pastamaker, en een vestiging van Het Dagelijks Brood (beide in de Parijsstraat). Daniel Robberechts ging in de leer bij maestro Fogliato in Venetië en werd specialist in zuiders pleisterwerk. Hij kon zijn lusten botvieren op de binnenmuren van het Leuvense huis. Daarna wisselde Daniel de schildersjas voor een ouderwetse stofjas en speelt nu winkelbediende, terwijl Jeffrey de verschillende soorten olijfolie laat proeven. Op de schappen staan flesjes olijfolie, derivaten en accessoires. Omdat hier hoog wordt gemikt, is het assortiment beperkt. Gerda trekt zelf naar het zuiden om de nieuwe oogst koudgeperste artisanale olijfolie te keuren. Ze wil mettertijd het hele gebied rond de Middellandse Zee prospecteren. Voorlopig moet de liefhebber het echter doen met eersteklas olie uit de vijf valleien van Frankrijk en uit de olijfoliestreken van Italië, Griekenland en Spanje. Uit Marokko, waar Gerda jaren woonde, komen momenteel nog slechts zwarte zeep op basis van olijfolie, en prachtige schalen gemaakt van de mooiste stukjes van de olijfboom. Andere producten die men in de winkel treft zijn: los verkochte olijven, waaronder heerlijke, kleine zwarte olijven uit Nice, schoonheidscrèmes op basis van olijfolie, zeep uit Marseille, Tomme-kaas of in olijfolie ingelegde groenten, pasta’s en sausen. Wij kwamen voor de lunch, schoven aan op een bank aan een van de twee gastentafels en kozen uit een zevental aan de muur geafficheerde gerechten. In olijfolie gebakken grissini met tapenade verscheen als amuusje. Het voorgerecht was een zomerse salade met raketsla, spekjes en groene asperges, opgediend met Turks brood en een fles olijfolie (395 fr.). Escalope van zwaardvis volgde: in olijfolie gebakken, goed gekruid en op het bord gebracht met lamellen courgette, gegrilde paprika’s en verse munt (495 fr.). De bereiding was op smaak gebracht met aceto balsamico en salmoriglio (olijfolie geperst met citroenschil, oregano en knoflook). Om af te sluiten was er nog mascarpone met bosvruchten (150 fr.), waarna wij afrekenden en voldaan de straat opgingen.

Oliveria, winkel, lunchrestaurant en guesthouse: Kortestraat 2, 3000 Leuven. Tel. (016) 23.87.60. Vrijdag- en zaterdagavond gastentafel op bestelling vanaf 6 tot 18 personen (1500 fr., all in). Dinsdag gesloten. Gastenkamers: van 2800 tot 3000 fr. XXX (drie koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content