Veronique Toefaert opende in een loft op de bovenste verdieping van een oude chocoladefabriek een uniek smaakatelier: Voyage à travers les Sens.

Eindelijk gebeurde er weer eens iets spannends: vrienden hadden een verrassing in petto. Ze voerden ons naar het centrum van Brussel, waar zij de oude chocoladefabriek van Antoine binnenreden en de auto stalden aan de voet van een torenhoge schoorsteenpijp. Van de auto in de stromende regen naar een goederenlift met op de muur de vermelding: Voyage à travers les Sens. Wat had dit nu weer te betekenen? We hadden pech, de goederenlift was op hol geslagen en ging van boven naar de kelder en van de kelder naar boven. Ten einde raad doken wij de eerste de beste deur in. Daar vonden wij een trap die ons naar ‘het dak van Brussel’ bracht: een spiegelnat plateau met in het midden een kleine, verlichte serre. Via de serre daalden wij af in een loft. Daar was het gezellig en warm, mede door de uitstraling van Veronique Toefaert. Deze Franstalige dame introduceerde ons in haar Atelier du goût, een vereniging zonder winstoogmerk met filosofisch opzet. Onderuitgezakt in leren sofa’s genoten wij van een glaasje champagne en kwamen bij van de emoties en de natte kou.

Veroniques loft staat vol persoonlijke snuisterijen. Er zijn een zestal tafels en in de open keuken bereidt een jonge kok een verrassingsmenu voor. Voyage à travers les Sens is er om de culinaire fantasieën van haar leden in vervulling te brengen, in een geest van respect, vriendschap, oorspronkelijkheid en levenskunst. Eenieder die over de vloer komt, krijgt een formulier met vragen over persoonlijke voorkeur en eventuele beperkingen waarmee de kok in de toekomst rekening zal houden. In dit privé-restaurant kost een gastronomisch viergangenmenu 1500 fr. Dit menu is uniek en afgestemd op de producten van de markt, de inspiratie van de kok en de wensen van de gasten. Op tafel kwam heerlijk versgebakken brood en wij proefden van rolletjes aubergine met geitenkaas. Langoustinenstaartjes brachten verrukking: de schaaldieren waren zo vers dat ze naar vanille smaakten en werden opgediend met gestoofde spinazie, een koekje van Parmezaanse kaas en raketsla. Granité van pruimen, oude rum en cassiscrème zorgde voor verfrissing, en de zeebarbeel in gewelde boter met tulband van prei en bospaddestoelen bevestigde dat de kok de kookkunst serieus neemt. Met de vork gedraaid ijs met parfum van vanille en kaneel en versgebakken frangipane sloten deze bijzondere maaltijd af. Iedereen was vol lof over Christophe Hardiquest, die kookt met gevoel en ervaring en die uitstekende referenties kan voorleggen. De wijnkeuze kan men met gerust hart overlaten aan Veronique Toefaert: zij kreeg een opleiding als oenologe aan de wijnuniversiteit Suze la Rousse en werkte in Parijs tien jaar lang als expert in zeldzame wijnen en assistente van de vermaarde Zweedse wijnantiquair Peter Thustrup. Het privé-restaurant is open van donderdag tot zondagavond, maar alleen na reservatie. Voor niet-leden stelt ondergetekende zich beschikbaar als peter. Zijn lidmaatschapnummer is 528.

Voyage à travers les Sens: Koninklijke Prinsstraat 37, 1050 Brussel.

Tel. (02) 502.99.29. Smaakatelier, privé-restaurant, traiteur, degustatiecursussen voor wijn en havana-sigaren, kooklessen, cursussen om pralines te maken, verkoop van fijne kruidenierswaren en wijnen. XXXX (vier koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content