Tafelen

Restaurant Le Mess is ondergebracht in de officierseetzaal van een voormalig rijkswachtarsenaal.

Marokijnfabriek Delvaux bracht in het gerestaureerde arsenaal aan de Brusselse Louis Schmidtlaan haar werkplaatsen en bureaus onder. In een van de losstaande gebouwen kwam restaurant Le Mess. Het surrealistische bouwwerk ziet er bij valavond een beetje Magritte-achtig uit. Het werd in het begin van de eeuw opgetrokken uit baksteen en grijze hardsteen en deed waarschijnlijk dienst als huis van de ‘hangarwachter’ en als mess voor de officieren. De architecten Léopold d’Ursel en Pierre Hoet namen het geheel onder handen en het resultaat mag gezien worden. Achter de ongewijzigde façade bevinden zich mooie volumes die op het gelijkvloers en op de eerste verdieping met smaak werden ingericht tot restaurantzalen. Terugkomende materialen zijn in mahoniekleur gebeitste wilde kerselaar en gepolijst beton. De inrichting is mooi door zijn eenvoud en verenigt elementen van militaire soberheid en van koloniaal getint officierscomfort. Philippe Starck ontwierp de art-decoachtige meubels. Le Mess heeft drie aandeelhouders: François Schwennicke, die ook de tassenfabriek van Delvaux onder zijn beheer heeft, en de broers Van Hamme. Serge van Hamme is in het dagelijks leven beheerder en financieel directeur bij Delvaux. Pascal van Hamme heeft een traiteursbedrijf. Delvaux is op horecagebied niet aan zijn proefstuk toe. De vroegere werkplaatsen in de Brusselse O.L.Vrouw van Vaakstraat werden in 1990 omgetoverd tot La Manufacture, een kwaliteitsbrasserie die blijvend trendy is. In Parijs is Delvaux partner in het succesvolle Bouillon-concept. Als chef-kok voor Le Mess werd Thierry Verdonck onder contract genomen. Hij is jong en deed een flinke dosis ervaring op in populaire, hedendaagse megabrasserieën als Dock’s Café (Antwerpen), Quincaillerie en Majestic (beide in Brussel). Hij bestempelt zijn keuken als basic en daarmee bedoelt hij dat hij kiest voor goede producten en dat hij die met respect behandelt. Voorbeelden zijn: risotto van asperges (390 fr.) of in de oven bereide biokip (490 fr.). Het bedienend personeel loopt rond in een soort kakikleurig tropenkostuum. Wij kregen een tafel aan het raam toegewezen maar moesten vluchten naar het midden van de zaal voor de ijzige tocht. De twee voorgerechten die op het witte tafellinnen verschenen, waren: een correcte bouillon van mossel en kokosmelk met nori (320 fr.) en slordig op het bord gedeponeerde kreeftkroketten met in het beslag hier en daar een stukje kreeft (485 fr.). Eend met krokant gewokte groenten in een nietszeggende Thaise curry, opgediend met een restje kleefrijst met aanbakkorst (570 fr.) en rogvleugel met venkelpuree en citroensaus, afgedekt door een lap cannelloni (620 fr.) konden slechts opwinden door de pretenties. Meer genoegen schonken de wijn – een cabernet sauvignon Gran Lurton uit Argentinië (1195 fr.) – en een gratin van peer met luchtige crème van mascarpone (260 fr.). Omdat het restaurant bij ons bezoek amper twee weken open was en omdat wij in Delvaux geloven, is krediet gerechtvaardigd.

Restaurant Le Mess: Louis Schmidtlaan 1, 1040 Brussel. Tel. (02) 734.03.36. ’s Avonds mag de auto op de binnenplaats worden gestald. XX (twee koksmutsjes)

PIETER VAN DOVEREN / FOTO JAN CAUDRON De beoordeling van de keuken gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief; 2 = redelijk; 3 = positief; 4 = aanbevelenswaardig; 5 = uitmuntend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content