De oude Zuidersluis aan de Brusselse Poincarélaan werd met behoud van de industriële elementen omgebouwd tot een chique brasserie: La Grande Ecluse.

Met de komst van Eurostar en Thalys werd de wijk rond het vernieuwde Brusselse Zuidstation het domein van vastgoedspeculanten. De verpaupering maakt beetje bij beetje plaats voor nieuwbouw en restauratie. Faïk Ustun verkocht confectiekleding, en kende het aan het station gelegen kledingkwartier Triangle als zijn binnenzak. Faïk en zijn Amerikaanse vrouw Toni waren er als de kippen bij om een burgerhuis aan de Luchtvaartsquare om te bouwen tot een keurig reizigershotel met 28 kamers. Dat was in 1992. Inmiddels werden aanpalende panden en een sluishuis geannexeerd en heeft hotel Ustel 94 comfortabele kamers, die aan de achterkant uitgeven op een Japans aandoende binnentuin met waterpartijen en loopbrug. Voor hotelgasten is deze tuin de verbinding tussen het hotel en La Grande Ecluse. Dit restaurant, dat aan de voorkant uitgeeft op de Poincarélaan, heeft als merkwaardigheid dat het is ondergebracht in een 19de-eeuws sluisgebouw. Deze “Grote Spuy” bevindt zich op de plaats waar de Zenne Brussel binnenstroomde. De sluis regelde bij hevige regenval het waterdebiet, waardoor de stad werd beschermd tegen overstromingen en bijbehorende epidemieën. In 1930 werd de loop van de Zenne verlegd naar de buitenkant van de pentagoon en had de Zuidersluis geen functie meer. Het neoklassieke gebouw, dat architect Léon Suys tekende, en het systeem van de machinerie, zijn sinds 1984 geklasseerd. De Grote Spuy werd in 1988 gerestaureerd en kreeg een bestemming als taverne-brasserie. Eten doe je tussen sluisdeuren, met koper beslagen stuwzuigers en in petroleumgroen geschilderd ijzerwerk. Metalen trapjes leiden naar een mezzanine, vanwaar men over de laan uitkijkt. De Afrikaanse kok Norman Serge stelde een gevarieerde spijskaart op. Naast verfijnde hedendaagse brasseriegerechten is er ook een bescheiden keuze uit vegetarische en uitheemse bereidingen. De nummer één uit de wereldkeuken is momenteel: “Congolese kip met moambe, saka-saka en bakbanaan” (550 fr.). In La Grande Ecluse wordt rustig getafeld door keurig geklede mensen. Wij vonden een plaatsje op de bank tegen de muur, onder een grote spiegel met vergulde lijst. Door de spiegel was het personeel meer met zichzelf bezig, dan met ons. Vooraf was er een frisgekruide salade met fijn gesneden filet d’Anvers, krullen ganzenlever en spaanders parmezaankaas (530 fr.). Als hoofdgerecht kwam rug van kabeljauw (640 fr.). Het visvlees was van onberispelijke kwaliteit, alleen had de kok best het gekookte vel mogen verwijderen. De vis kreeg als gezelschap: een luchtige mousseline van aardappel (puree), roomsaus met blokjes tomaat (een scheut koudgeperste olijfolie was ook goed geweest) en onaangenaam taai preigroen, dat beter in de soep was gegaan. Het glas werd gevuld met de huiswijn en die mocht er best wezen (100 fr. per glas).

La Grande Ecluse: Poincarélaan 77, 1070 Brussel. Tel. (02) 522.30.25. Lunch 450 fr., viergangenmenu 1190 fr. Privé-parking en ’s avonds parkeerservice. Tuinterras voor mooie dagen. Banket- en seminariezalen. XXX

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content