In het bescheiden eethuis L’Air du Temps koppelen Sang-Hoon Degeimbre en zijn vrouw Carine Nosal actuele kookkunst aan interessante wereldwijnen.

Dat lekker eten in Wallonië een stuk goedkoper is dan in Vlaanderen, kwam nog maar eens tot uiting bij een bezoek aan restaurant L’Air du Temps. Hoewel dit ‘fijnkostrestaurant’ vorig jaar een Michelin-ster kreeg, zijn pretenties ook nu nog ver te zoeken. Stille getuigen van de bescheiden aanpak vormen de prijzen van de menu’s en van de wijnen. L’Air du Temps is te vinden in een hoekhuisje in Noville-sur-Mehaigne, een gehucht tussen Eghezée en Leuven. Aan het fornuis staat Sang-Hoon Degeimbre: hij is van Koreaanse afkomst, werd in België opgevoed, wilde apotheker worden maar geraakte in de ban van wijn. Hij ging aan de slag in de eetzalen van toprestaurants als Le Pré Mondain (Heure-en-Famenne), Le Vivier d’Oies (Spontin), Jean-Pierre Bruneau (Ganshoren), La Truffe Noire (Brussel) en L’Eau Vive (Arbre) en leerde er alles over wijnen en ideale combinaties van spijs en drank. Vier jaar geleden namen hij en zijn vrouw Carine Nosal een frituur over, die werd verbouwd tot fijnkostrestaurant. Sang-Hoon nam zelf plaats in de keuken. Wanneer hij een gerecht creëert, vertrekt hij meestal van een wijn. Zo ontstaan boeiende ensembles. Bovendien treft men in heel wat gerechten een vleugje uit de keuken van Azië, het Midden-Oosten of de Middellandse Zee. De formule viel onmiddellijk in de smaak en trekt publiek van Namen tot Leuven en Brussel. Omdat de eetzaal te klein werd, is er vorig jaar een veranda aangebouwd. Wij kwamen op een maandagavond, kregen plaats in de veranda en vonden dat zo’n creatieve kok als Sang-Hoon best met een meer gedurfde architectuur en decoratie had kunnen uitpakken.

De vriendelijkheid waarmee Carine Nosal de bezoekers onthaalt, en de uitgebreide wijnkaart, waarbij heel wat wereldwijnen zijn aangerekend aan inkoopprijs vermeerderd met 400 fr. kurkrecht, brachten ons in de juiste stemming om onbelemmerd te genieten. Wij kozen het viergangenmenu Bouffée d’Air (1450 fr.) met bijbehorende wijnen (750 fr.). Na de hapjes kwam een vierkant bord met een carpaccio van Simmental-rund, een krokant komijnflensje, schilfers ganzenlever, een bedje van morieljes en spetters sesamolie: niet alleen mooi, maar ook boeiend door de fijne smaken, de verschillende mondsensaties (zacht en krokant) en het gezelschap van een levendige en complexe Oostenrijkse Grüner Veltliner ’98. Als tweede kwam een Chileense Chardonnay, Louis Filip ’99 in het glas, een fruitige wijn met een vleugje hout en een licht boterige smaak, die aansloot bij het gerecht. Dit bestond uit een stoofpotje van groene asperges met broodkorstjes, stukjes parmaham en kruimels zoete paarse snoepjes in een saus van likoreuze wijn. Borst van basterdeend uit Glimes volgde en kreeg het gezelschap van wit fruit, een won-ton gevuld met paddestoelen en zoetzure besjes uit Iran. Hierbij kwam de meer klassieke Crozes-Hermitage, Louis Belle 1997 goed tot z’n recht. De vierde wijn was een Californische Renaissance, een maderakleurige likoreuze wijn, die door de laatgeoogste witte sauvignon-druif gelukkig niet te zoet en te massief overkwam. De wijn begeleidde ‘verloren briochebrood’ met in cassonade gebrande amandels en crème van selderij.

Ons bezoek aan L’Air du Temps was een boeiende ervaring, dankzij de ruim geschonken interessante wijnen en de persoonlijk gekleurde bereidingen, al bevatten ze, naar onze smaak, iets te veel zoet.

L’Air du Temps: Chaussée de Louvain 181, 5310 Noville-sur-Mehaigne. Tel. 081-81 30 48. Lunch van drie gangen 690 fr., menu’s 1450 en 1950 fr. Woensdag en donderdag gesloten. XXXX (vier koksmutsjes)

De beoordeling van de keuken

gaat van 1 tot 5 koksmutsjes:

1: negatief, 2: redelijk, 3: positief,

4: aanbevelenswaardig, 5: uitmuntend

Pieter Van Doveren / Foto: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content