Günther Blok, voormalig souschef van het vermaarde restaurant Interscaldes in Kruiningen, begon voor zichzelf in Yerseke. In den Wijngaard serveert hij een vereenvoudigde sterrenkeuken voor afgeslankte prijzen.

In den Wijngaard : Wijngaardstraat 16, 4401 Yerseke, Nederland. +31 113 57 62 22. Vismenu (3 gangen) 38 euro, verrassingsmenu (5 gangen) 47,50 euro. Keuken open van 12 tot 15.30 en van 17 tot 21 u. Dinsdag en woensdag gesloten.

categorie : gastronomisch huiskamerrestaurant

Keuken 8/10

Sfeer 6/10

Comfort 7/10

Service 8/10

Prijs/kwaliteit 7,5/10beoordeling

Het was een gewaardeerd restaurateur uit Edegem die ons toefluisterde dat er in het Nederlandse Yerseke iets bijzonders groeide. De voormalige tweede kok van Interscaldes, die vele jaren naast Maartje Boudeling stond, had plaats genomen aan het fornuis van een bescheiden dorpsrestaurant. Omdat de zomer in de lucht zat, maakten wij een uitje naar Zeeland om ’s avonds het anker te laten zakken in Yerseke, het mekka van liefhebbers van schaal- en schelpdieren. Daar, in het keurig geordende centrum, bevindt zich In den Wijngaard. Dit eerder bescheiden burgerrestaurant van Nelly Steketee kreeg in de keuken versterking van de dertigjarige kok Günther Blok. Deze Zeeuw werd in Kruiningen geboren en begon daar als leerling in de keuken van het gastronomisch restaurant Interscaldes. Hij bleef tien jaar, waarvan de laatste vijf als souschef. In die hoedanigheid kokkerelde hij naast Nederlands meest vermaarde vrouwelijke superchef, Maartje Boudeling. Toen Interscaldes vorig jaar werd overgenomen en Maartje de lier aan de wilgen hing, vond Günther het moment rijp om de sprong naar onafhankelijkheid te wagen. De kok trok in bij Nelly Steketee en nam per 1 april jongstleden de zaak over. Sindsdien ondergaat de spijskaart een langzame metamorfose door de geleidelijke inbreng van Günthers bereidingen. Wat bleef was de Zeeuwse huiskamersfeer, met veel donker hout, koper en tin, en de afgeborstelde en uiterst hoffelijke en bekwame maître d’hôtel Colin Murre. Tot op heden is de aanwezigheid van de sterrenkok in de keuken nog een zorgvuldig bewaard geheim en zijn het vooral lekkerbekkende Yersekenaren die afkomen op Günthers vereenvoudigde sterrenkeuken voor afgeslankte prijzen. Hij gaat te werk zoals bij Maartje in de keuken : hij volgt de seizoenen en kiest voor de beste Zeeuwse producten. In de lente is er verse ansjovis en zijn er Zeeuwse asperges, vanaf 1 april komen de Zeeuwse kreeften, vanaf augustus de Zeeuwse mosselen, vanaf september de Zeeuwse oesters en daarna is het de beurt aan Zeeuws wild, zoals polderhazen, fazanten en een zeldzame patrijs. “Een mooi product voor een mooie prijs”, dat is Günthers motto !

Wij kwamen vroeg, want in Yerseke gaat men al om 17 uur aan tafel, en werden vriendelijk onthaald. Er kwamen warme broodjes en een hapje van heerlijke, in huis gerookte Oosterscheldepaling met basilicumolie. Er waren twee voorgerechten : een bord vol puur natuur, in de vorm van in court-bouillon gekookte en vers gekraakte Oosterscheldekrabscharen, aan tafel gebracht met zelfgedraaide roommayonaise (15 euro) en een salade van veld- en raketsla met kort gegrilde sint-jakobsnoten, blokjes ontvelde tomaat, pijnpitten en een dressing, juist gedoseerd met een druppel truffelolie en oude sherry (15 euro). “Wat een perfecte productbeheersing”, zeiden wij in euforie !

In het glas kwam een Pinot Blanc, collection Kuentz-Bas, Husseren-les-Châteaux 2000 (22 euro), een mooie wijn met volle smaak, maar voor ons met wat te veel zoet. De hoofdgerechten waren : een royaal stuk kabeljauw van de sportvisser, met visvlees zo blank als sneeuw, dat onder druk van de vork in schellen uiteenviel en was opgediend met mosterdsaus, oesterzwam, shii-take en lamsoren als prille zeegroente (17.90 euro) en tongfilets met morieljes in een overheersende, plakkerig bruine jus van kalf en paddestoelenvocht (23 euro). Bij deze twee hoofdgerechten kwamen aardappelgratin en een Nederlands slaatje met zoete dressing.

Wij vroegen naar de dessertkaart en konden tussen de verschillende zoete compositiegerechten onze gading niet vinden. Wij wilden iets kleins en dat was er niet. Wij vroegen de rekening, die op tafel kwam met een verrassing : een glaasje espuma met ananas, verrijkt met een scheutje portsiroop. Dat was het kleine nagerecht waar wij naar verlangden ! Wij betaalden 92,50 euro voor twee (het nagerecht was een cadeautje) en kwamen goedgemutst buiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content