10 L’AmitiéLekker zonder stijfheid

Waar ooit Table d’Anvers huisde, is nu L’Amitié, een vlot klasserestaurant waar voor realistische prijzen lekker wordt gegeten. Het decor van het gemetamorfoseerde pakhuis maakte plaats voor een sobere en knusse inrichting. Philippe Nees en Thomas Baeyens zijn de nieuwe uitbaters. Philippe bediende in bekende restaurants, zoals Scholteshof, Schone van Boskoop, Michel, Bernardin en Kasteel Withof. Thomas Baeyens stond aan het fornuis in Pastorale, Schone van Boskoop en La Pérouse. L’Amitié werd in de markt gezet als een ‘betere’ zaak met een verzorgde, informele bediening en smakelijke gerechten, bereid met eersteklasingrediënten. Er is een Europese wijnkaart met aantrekkelijke wijntjes onder de 30 euro.

Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen, 03 257 50 05. www.lamitie.net. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

11 Diagonal 97 Hapjesrestaurant naar Spaans voorbeeld

Patricia Meeusen zei de horeca twintig jaar vaarwel en is nu al twee jaar terug met Diagonal 97. De naam komt uit Barcelona, waar de Avenida Diagonal, net zoals de Amerikalei, van noord naar zuid loopt. Ook de formule is Spaans en gebaseerd op het ontspannen eten van gevarieerde kleine gerechten. Centraal staan de bar en een spijskaart met een ruime keuze aan kleine gerechten. Voor nog geen 50 euro kunt u een avondvullend programma samenstellen, bestaande uit drie of vier gerechtjes en verscheidene glazen wijn. Wat gedacht van een Jamon de Trevélez Gran Reserve 24 maanden – Pico Veleta (8 euro), ossentong in aspic met hersensaus (5 euro) of witte pens met Luikse siroop en Poire Williams (6 euro). Liefst achttien wijnen kan men per glas bestellen.

Amerikalei 97, 2000 Antwerpen, 03 257 04 01. www.diagonal97.be. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

12 Saffraan De keuken van India

Saffraan werd vijf jaar terug geopend door de Vlaamse Anouk Todts en haar vriend Mashuk Rahaman. Anouk staat nu in de bediening. Mashuk komt uit Bangladesh, kreeg een keukenopleiding in zijn thuisland en in Engeland. Hij presenteert een authentieke, licht gekruide Indiase keuken. De kaart is gevarieerd en onderverdeeld in tandoori (kleioven), dopiaza-masala (gemarineerd), korma (feestelijke, weinig gekruide gerechten), biryani (feestgerechten met mohammedaanse oorsprong) en vegetarische gerechten. Saffraan is een innemend eethuis waar de bezoekers verzorgd eten voor een licht gekruide prijs.

Geuzenstraat 15, 2000 Antwerpen, 03 237 66 56, www.resto-saffraan.be. ’s Middags alleen voor groepen. Open 17 tot 23 uur. Elke maandag : Indiase Thali. Dinsdag gesloten.

13 Pitabar Waterpoort Authentiek

Zoals alle Vlaamse steden telt ook Antwerpen talrijke pitarestaurants. Deze Turkse snackbar overstijgt de gemiddelde kwaliteit door de ruime keuze aan typisch bereide groentjes en salades. Samen met prima dürüm-brood en dorstlessende ayran komt het fijn gekruid lamsvlees extra tot zijn recht. Laat open voor wie een alternatief ontbijt op prijs stelt.

Gillisplaats 7, 2000 Antwerpen, 03 216 10 79. Geen sluitingsdag.

14 SIPSInternationaal niveau

Antwerpen bulkt van leuke horecazaken, maar slechts weinige halen internationaal topniveau. Bar SIPS van Manuel Wouters geniet tot ver over de grenzen bekendheid. Door zijn old school-aanpak en zin voor nieuwe smaak-creaties op basis van premium brands en de beste ingrediënten geeft Wouters aan het vak een extra dimensie. Ook liefhebbers van alcoholvrije cocktails worden stijlvol verwend.

Gillisplaats 8, 2000 Antwerpen, 03 257 39 59, www.sips-cocktails.com.

Gesloten zondag en maandag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content