Bakken is precisiewerk : juist afgemeten hoeveelheden en degelijk materiaal zijn even essentieel als de goede ingrediënten.

:: EMSA Vivario taartvorm 30 cm (20,60 euro) en broodvorm 37 x 28 cm (34,30 euro).

:: SALTER elektronische weegschaal in roestvrij staal (76 euro).

:: EMSA Gourmet spray (13,70 euro).

:: WMF bolletjesgarde (19,60 euro).

:: CUISIPRO duogarde (16,75 euro).

:: KÜCHENPROFI Classic pannenlikkers (6,85 en 5,75 euro).

:: RBV BIRKMANN bakringen (16 euro voor een bloem, 11 euro voor een hart).

:: GEFU KÜCHENBOSS uitschuifbare taartring (13,50 euro).

:: RBV BIRKMANN Petit Filou bakvormen (18,95 euro voor 4-houder, 11,95 euro voor 2 vormpjes, 24,95 euro voor 2-houder + 2 vormpjes).

:: GOBEL GoFlex flexibele muffinvorm (16,20 euro) en DE BUYER Moul’Flex taartvorm 26 cm (21 euro).

:: PRESTIGE keramische bakbonen en taartvogeltje (13,25 euro).

:: HOUSEWARE gadget voor grote deegflappen (7,50 euro) en COOKHOUSE gadget voor kleine deegflapjes (3,30 euro).

:: HOME BAKING meelbereidingen voor gebak 1 kg (3,69 euro voor soezen & éclairs, 2,35 euro voor bladerdeeg).

:: PRIMEAL biologisch zuurdesem in poedervorm 85 g (1,90 euro).

::Alles komt van Kookwinkel Soly, 03 232 00 45, maar is ook te verkrijgen bij de meeste goede speciaalzaken. Zuurdesem bij Shanti, 02 647 88 60.

1 Ceramisch

Deze bakvormen uit ceramisch materiaal zijn bestand tegen extreme temperaturen. Je kan ze invriezen tot -40°C of verhitten tot 1200°C. Ze zijn bruikbaar in de oven, de microgolfoven, op de barbecue of het fornuis. Nog meer goed nieuws : de bakvormen zijn vrij van nikkel, cadmium en lood, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met een allergie aan deze zware metalen. De vormen zijn niet uitgerust met een antikleeflaag, maar zijn wel bestand tegen krassen en schuurmiddelen.

2 Precisiewerk

Voor geslaagd gebak is het belangrijk alle ingrediënten nauwkeurig te wegen. Daarvoor is een goede weegschaal onontbeerlijk. Deze elektronische weegschaal in roestvrij staal heeft een digitaal display dat het gewicht van de ingrediënten in kilogram (kg) en pond (lb) aangeeft. De maximumcapaciteit is 5 kilo (11 lb). Het toestel meet tot op 2 gram nauwkeurig voor gewichten onder 2 kilo, tot op 5 gram voor grotere gewichten. Bovendien is er een add & weigh-functie, waardoor je tijdens het wegen ingrediënten kan toevoegen. Blijft de weegschaal drie minuten lang werkloos, dan schakelt ze zichzelf uit.

3 Oliespray

Gedaan met vettige vingers of geknoei met keukenpenselen. Met deze spray kun je recipiënten, bakvormen en zelfs voedsel bestuiven met een dun en gelijkmatig laagje olie om aanbakken of kleven te voorkomen. Het flesje is beschikbaar in glas of roestvrij staal en bevat een pompmechanisme. Dat moet, nadat de fles voor een derde werd gevuld met olie, een tiental keer opgepompt worden. Om het flesje te reinigen, vult men de fles met warm water en afwasproduct en past men dezelfde methode toe als voor gebruik met olie.

4 Tot in de hoekjes

Het grote voordeel van deze garde is dat de bolletjes alle ‘hoeken’ van de pan bereiken, waardoor de kans op klonters in de saus aanzienlijk verkleint. De garde is ook bijzonder handig om eiwitten en slagroom stijf te kloppen. Ze is verkrijgbaar in twee uitvoeringen : met metalen of met plastic bolletjes. De laatste versie is geschikt voor recipiënten met antikleeflaag.

5 Sneller en beter

De jongste telg in de familie van de ballongardes is de duogarde. Qua vorm is deze garde gebaseerd op de klassieke ballongarde, met dit verschil dat er binnenin de metalen ‘kooi’ een kleinere garde zit. Die bevat bovendien een keramisch balletje. De bedoeling van deze ingewikkelde constructie ? Sneller, meer en beter. De beweging van de kleine garde binnenin de grote zorgt ervoor dat slagroom en eiwitten sneller opgeklopt kunnen worden. Na één minuut heb je perfect stijfgeslagen eiwitten, slagroom neemt nauwelijks twee minuten in beslag. Het eindresultaat is bovendien merkbaar volumineuzer.

6 Nooit krom

Voor de bereiding van gebak is een goede pannenlikker onmisbaar om de laatste restjes beslag of deeg uit de kom te schrapen. In het verleden ontstonden wel eens problemen met de klassieke pannenlikker met houten steel : na enkele afwasbeurten gebeurde het maar al te vaak dat de pannenlikker van de steel loskwam, of dat de steel krom trok door het vocht. Deze pannenlikker met roestvrijstalen steel trekt niet krom. Bovendien zijn de pannenlikkers zelf uit siliconen vervaardigd, waardoor ze bestand zijn tegen extreme temperaturen (-60°C tot 300°C). Je vindt deze pannenlikkers in verschillende maten… en kleuren. Het oog wil ten slotte ook wat !

7 Zonder brokken

Kwarktaart, bavarois en ander fijngebak zijn soms moeilijk uit de vorm te verwijderen zonder brokken te maken. Omdat deze soort gebak geen deegbodem heeft, biedt een taartvorm met losse bodem geen soelaas. Deze bakringen worden echter rechtstreeks op een plaat gezet en gevuld met de bereiding. Nadien plaatst men het geheel in de oven of koelkast. Ten slotte wordt het gebak uit de vorm gehaald door eenvoudigweg de ring op te heffen. De ‘ringen’ bestaan in verschillende vormen en maten (hart, bloem, enz.) en zijn vormvast : zelfs onder extreme hitte of koude buigen ze niet.

8 Altijd de juiste maat

Wou je vroeger een cake of taart bakken, dan kon je er donder op zeggen dat je nooit de juiste bakvorm in huis had. De grootte van de bakvorm is cruciaal voor het slagen van een recept : de verkeerde maat kan baktijd en slaagkans drastisch beïnvloeden. Maar Gefu heeft er iets op gevonden. Het is niet meer nodig om taartvormen in verschillende maten te kopen. Met deze uitschuifbare bakring van roestvrij staal kun je de vorm precies aanpassen aan je eigen behoeften. De ring is 8,5 cm hoog en heeft in zijn kleinste stand een doorsnede van 16,5 cm. Deze kan echter aangepast worden tot 32 cm. Da’s al een hele taart !

9 Ook voor kinderen

Het laatste nieuwtje op het gebied van bakvormen is de Petit Filou-reeks. Dit zijn roestvrijstalen houders waarin ten minste twee (maar ook meer) siliconevormpjes geplaatst kunnen worden. De vormpjes zijn beschikbaar in allerlei vormen : bloemen, piramides, enz. De bereiding wordt in de vormpjes gegoten en het geheel kan zo de oven, koelkast of diepvries in. Dankzij het gebruik van siliconen en staal zijn de Petits Filous bestand tegen extremen van -60°C tot +230°C. De siliconen zorgen eveneens voor een glad oppervlak waar niets aan kleeft : invetten is niet nodig, uitdraaien gebeurt in een handomdraai. De reeks is gebruiksvriendelijk en bijgevolg zeer geschikt voor kinderen. Om ze op weg te helpen, is er alvast één recept opgenomen in de gebruiksaanwijzingen.

10 Zonder invetten

Siliconen overspoelen tegenwoordig de markt van keuken- en bakmateriaal. Het grootste voordeel van deze bakvormen uit siliconen is dat invetten totaal overbodig wordt : gebak kleeft niet aan de vorm, waardoor uitdraaien zoveel makkelijker wordt. Bovendien zijn siliconen bestand tegen extreme temperaturen : van -40°C tot 250°C (en meer). De vormen zijn beschikbaar in allerlei maten en modellen.

11 Gegarandeerd krokant

Iedereen die al ooit een taart gebakken heeft, weet dat een geslaagde taart staat of valt met een knapperige bodem. Om deze te bekomen moet de deegbodem vooraf ‘blind gebakken’ worden, d.w.z. het rauwe deeg moet belegd worden met bakpapier en bakbonen, en in de oven voorgebakken. Deze keramische bakbonen zijn bestand tegen grote hitte. Bij de bonen zit bovendien een stoomtrechtertje in de vorm van een vogel. Dit hulpmiddel is geschikt voor het bakken van gesloten taarten. Om te vermijden dat het deegdeksel papperig wordt, moet de stoom kunnen ontsnappen. Dit doet men door het vogeltje in de taartvorm te plaatsen en het deeg erover te leggen, zodat enkel het kopje van de vogel boven het deeg uitkomt. De stoom kan dan langs zijn bekje ontsnappen, waardoor het deeg krokant en smakelijk blijft.

12 Gekarteld randje

Wie graag appelflappen of vleespasteitjes eet, kan ze nu à volonté klaarmaken zonder al te veel moeite. Deze gadgets van Houseware en Cookhouse zijn erg handig om deegflapjes in één beweging af te sluiten en af te werken met een gekarteld randje. Op die manier kan de vulling niet ontsnappen en oogt het eindresultaat extra smakelijk.

13 Kant-en-klaar

Voor liefhebbers van gebak met weinig tijd is het gamma van Home Baking weer courant verkrijgbaar in de speciaalzaak. Deze kant-en-klare meelsoorten combineren de droge ingrediënten voor uiteenlopende bereidingen, van bladerdeeg, brownies en éclairs tot korstdeeg en brood. Het enige wat je moet doen is water, eieren en/of vetstof toevoegen, en de aanwijzingen op het pak volgen. Binnen de kortste keren heb je dan perfect gerezen brood of geslaagd gebak.

14 Voor snelbakkers

Zuurdesembrood onderscheidt zich van ander brood door zijn specifieke lichtzure smaak. Die wordt verkregen na een lange voorbereiding, die vaak meerdere dagen in beslag neemt. Voor al wie de tijd niet kan (of wil) nemen om zelf zuurdesembrood te bakken, bestaat er nu een snellere methode : zuurdesem in poedervorm. De zuurdesem wordt net als gedroogde gist toegevoegd aan broodmeel, zout en water. In plaats van meerdere dagen geduld te moeten oefenen, kan je op deze manier zuurdesembrood bakken in minder dan twee uur tijd. Het deeg is bovendien ook erg lekker voor de bereiding van pizza’s.

Tekst Veerle De Pooter I Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content