In een oude watermolen in de Kempen, bracht Marie-Paule Delhaise een artisanaal kaarsenbedrijf en een galerie onder. December is er opendeurmaand.

Trui Moerkerke / Foto Jan Verlinde

Moeten is soms een drijfveer. Ik ben kunstschilder van beroep. Maar toen moest ik plots aan de kost komen voor mij en m’n drie kinderen. Dat kan je met schilderijen niet waarmaken. Toch wilde ik graag in de artistieke richting blijven. Hoewel ik me afvroeg of ik nog iets nieuws kon brengen. Glas, ceramiek, textiel,… alles leek al gedaan. Tot ik op een keer een lade opentrok en oude kaarsen vond. Misschien was daar nog iets mee te doen.? Marie-Paule Delhaise heeft iets moois gedaan met kaarsen. Ze plooit, stapelt en rolt transparante laagjes paraffine tot hoogst originele kaarsen. Altijd wit, vaak strict van vorm, een andere keer naar binnen gerold of gebogen als de bladzijden van een openliggend boek, hier en daar een sober decoratief element. ?Kaarsen worden meestal in een mooi jasje gestoken : ze krijgen een bepaalde vorm, kleur en eventueel versiering. Maar ik hou er niet van om iets zo te veranderen dat het niet meer lijkt op wat het is. Ik vroeg me af : wat kan paraffine zelf ? Als je met laagjes werkt, krijg je knappe lichteffecten. Iedere plooi geeft een bepaalde lichtschakering, elk laagje een verhaal. Ook de decoratieve elementen blijven logisch. Een schroef bijvoorbeeld, als om de laagjes bijeen te houden.?

Candle Delight, het artisanale kaarsenbedrijf van Marie-Paule Delhaise, is gevestigd in een eeuwenoude watermolen in de buurt van Overpelt, tussen Eksel en Kleine Brogel, diep in de Kempen. De molen, met een prachtig domein errond, was al generaties lang van haar familie. Marie-Paule is de eerste niet-molenaar die er woont. Ze vestigde zich hier 10 jaar geleden, na een leven in de stad en in het buitenland. In het atelier werken vier mensen, de kaarsen worden zowel in België als in het buitenland verdeeld via design-, bloemen-, kaarsen- en cadeauwinkels. ?Het is een arbeidsintensief vak. Ik vind het echter prettig werken in een artisanaal bedrijfje. Zoals andere bedrijven kennen we ook stressperiodes. Zullen de bestellingen wel binnenkomen ? Maar toch blijft ons eerste probleem : iets moois maken. Ik moet ervan leven, dat wel, maar ik hoop als kunstenaar iets gaaf en puur in onze agressieve wereld te brengen.?

Sinds enkele jaren stelt Marie-Paule een hernieuwde belangstelling voor kaarsen vast. ?Mensen cocoonen. Ze rennen zich een hele week te pletter en willen het tenminste tijdens het weekend wat gezellig maken.? In en om de molen branden overal kaarsen. In de tuin, in de toonzaal annex galerie. ?Ik ben tevreden over de verdeling van de kaarsen in de winkels?, zegt Marie-Paule Delhaise. ?Maar hier kunnen klanten zien hoe we met deze kaarsen leven. In de streek kijkt men trouwens uit naar december. Ik werd al gebeld : gaat het dit jaar weer door ?? December betekent immers opendeurmaand. Langs een wandelpad door het domein zijn overal kaarsen opgesteld, in kruiken of beschermd door enkele dakpannen. Dit jaar staan in de tuin ook kunstinstallaties opgesteld in het kader van de tentoonstelling ?Fibre et Fil?. ?Al die kaarsen in de tuin, op een winteravond, dat zorgt voor een feeëriek beeld.?

Candle Delight werkt niet met seizoensgebonden collecties. ?Ik doe waar ik op dat moment in opga. Dan werk je het best. We hebben een 60-tal modellen, telkens in 3 tot 4 maten. Het gebeurt ook dat we opdrachten krijgen : de namen zetten op een trouwkaars, of een kaars met 80 vellen voor een tachtigste verjaardag.? Maar of het geen zonde is om zo’n kunstwerkje te laten opbranden ? ?Als de kaarsen branden, krijgen ze door die lichteffecten een meerwaarde. Als je ze echt niet kwijt wil, kan je bij sommige modellen in het midden een theelichtje zetten, dan wordt de kaars kandelaar. Maar uiteindelijk : een boeket bloemen verwelkt ook.?

Candle Delight en galerie Daelhoxent : elke dag open (behalve op maandag) tot en met 24 december. Elke zaterdag een nocturne tot 21 uur. Info : (011) 63.25.59.

0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content