De miljoenen fans van de ?Star Wars?-films zitten al jaren ongeduldig te wachten op een nieuwe trilogie. Die lijkt nu definitief op komst te zijn, maar intussen heeft George Lucas er niet beter op gevonden dan de originele films opnieuw in de bioscoop te brengen, zij het dan wel in een lichtelijk technologisch opgewaardeerde versie. Dit keer krijgen we dus ?Star Wars The Special Edition? te zien : sommige inmiddels beschadigde scènes werden gerestaureerd en met behulp van digitale wonderen werden sommige trucages verbeterd.

Het overrompelend succes van de Amerikaanse re-release van ?Star Wars? (1977) verraste zelfs de meest optimistische marketingexperten : in nauwelijks twee weken tijd had deze twintig jaar oude prent opnieuw de titel heroverd van kassakampioen aller tijden voor Noord-Amerika.

Het eerste deel van de beroemde space-trilogie is in zijn hart een ouderwetse western, maar dan overgeplant naar het melkwegstelsel. Het is een in een spectaculair hightech-jasje gestoken sprookje over Goed en Kwaad. Harrison Ford en Mark Hamill voeren de edelmoedige en onversaagde rebellen aan in de strijd tegen het verderfelijke Galactische Imperium waar de duistere Darth Vader de scepter zwaait. Dit geeft een kleine symfonie van special effects, lasersabelgevechten, interstellaire veldslagen, ouderwetse romance en supersonisch avontuur. Het meest indrukwekkende en monumentale uit de productie blijft de afwisselend triomfantelijke en smachtend romantische score van de grote John Williams, die hier alle registers opentrekt en zichzelf overtreft.

Behalve een naïeve adolescentenfilm kan ?Star Wars? zonder al te veel fantasie ook worden geïnterpreteerd als een fascistisch sprookje, een aan onze moderne noden aangepaste ode aan de Triomf van de Wil.

Er werden in het jaar van ?Star Wars? beslist betere Amerikaanse films gemaakt, maar geen enkele andere film uit die periode (behalve ?Jaws? van bevriende aartsrivaal Steven Spielberg) heeft zulke ingrijpende invloed gehad op de Amerikaanse amusementsindustrie in de jaren tachtig en negentig. Dankzij het verpletterende kassucces zat het SF-genre weer in de lift en stond de deur wagenwijd open voor het tijdperk van de film als één groot videospel annex special effects-show.

De twee volgende afleveringen van de ?Star Wars?-saga komen volgende maand opnieuw in omloop : ?The Empire Strikes Back? op 9 april en ?Return of the Jedi? op 23 april. De films krijgen een meerwaarde door ze als één doorlopend verhaal te bekijken.

?Star Wars? (1977)van George Lucas, met Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Peter Cushing, Alec Guinness.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content