Zwitserse cosmetica heeft dezelfde wereldfaam als Zwitserse horloges. Exclusief in Zwitserland geproduceerde en verpakte cosmeticamerken krijgen nu het garantielabel “Swisscos”.

V alérie Gilliot, productmanager voor Valmont, legt de belangstelling voor Zwitserse cosmetica uit: “Vooral in Azië en Noord-Amerika staat Zwitsers voor kwaliteit, veiligheid, zuiverheid en knowhow. Niet zelden worden er producten op de markt gebracht met een misleidende benaming doordat die onterecht naar Zwitserland verwijst ( Swiss Performance Cream, Swiss Formula… nvdr). Met het Swisscos-label willen sommige fabrikanten onderscheiden wat volledig van Zwitserse origine is.”

Meestal kan men niet aan een Zwitsers merk voorbijgaan zonder de gelijknamige kliniek te vermelden. Zo werd in de jaren ’60 in de La Prairie-kliniek een dermatologische crème ontwikkeld, de Plancengel, die bijzonder heilzaam is voor brandwonden en andere moeilijk te genezen huidbeschadigingen. Viviane Mansvelt, persverantwoordelijke La Prairie: “De resultaten van deze gel, die als geneesmiddel geregistreerd werd, waren zo spectaculair dat op dezelfde basis een huidverzorgingsproduct werd samengesteld. Eerst kon men deze Wrinkle Cream enkel in de kliniek zelf kopen, maar de vraag werd steeds groter, vooral door de vele Amerikanen die de kliniek bezochten voor een celkuur. Het laboratorium verwerkte toen celextracten uit placenta- en foetuscellen, en het gebruik van deze grondstoffen maakte La Prairie tot een van de meest exclusieve en unieke cosmeticamerken ter wereld. Sinds een tiental jaar worden er geen gevriesdroogde dierlijke cellen of placenta-extracten meer gebruikt, maar doet het merk een beroep op plantenextracten, en wordt er veel gebruikgemaakt van biotechnologie en nieuwe ingrediënten zoals het co-enzym Q10, retinol, hydroxizuren en vitaminen.

Juvena, net als La Prairie verdeeld door Mansco, wordt ook volledig in Zwitserland ontwikkeld en geproduceerd. Dit merk streeft naar een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit, en weert dus te dure ingrediënten.”

Celtherapie, door sommigen vergruisd en door anderen de hemel ingeprezen, wordt tegenwoordig door het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid strikt gecontroleerd. Een van de weinige klinieken waar men nog voor een celkuur terechtkan, is Clinique Lemana in Clarens bij Montreux, geleid door Denise Pfister, wier vader Alfred in 1956 met celtherapie begon. Celtherapie werd door prof. Paul Niehans in 1931 ontdekt. Foetale weefsels (van een schaap) worden bij de mens geïnjecteerd om de eigen verzwakte systemen te stimuleren. Denise Pfister: “Ongeveer twee keer per jaar worden enkele drachtige moederschapen geslacht, en de foetussen worden hier in het laboratorium van de Lemana-kliniek verwerkt. De diverse organen worden gescheiden en behandeld, en daarna gebruikt voor het behandelen van specifieke disfuncties. Huidextracten worden aan de Dermalab-laboratoria geleverd, waar ze bij de fabricatie van sommige producten uit het SwissLine-gamma worden gebruikt.”

Jean-Claude Surrel, verdeler SwissLine België: “Het exclusief ingrediënt Cellvital bevat gestabiliseerde actieve cellen, maar wordt niet in alle producten van het gamma verwerkt: dat zou te duur uitkomen. Cellvital zit in diverse concentraties in de vijf producten van de SwissLine CellShock-lijn. Dit zijn dan ook producten waaraan men hoge eisen mag stellen, zowel qua textuur als qua werkzaamheid.”

Waarom is Zwitserse cosmetica prijzig? Valérie Gilliot: “Het leven in Zwitserland is niet goedkoop, dat kan elke toerist bevestigen, en bovendien doen wij geen toegevingen op het vlak van ingrediënten. Een voorbeeld: hyaluronzuur afkomstig uit de biotechnologie is 10 keer goedkoper dan het natuurlijk hyaluronzuur uit hanenkammen, dat wij gebruiken omdat het kwalitiatief beter is. In plaats van gedemineraliseerd water wordt gletsjerwater met een zeer laag zoutgehalte en veel spoorelementen verwerkt. Het Valmont-gamma steunt op de jongste ontdekkingen inzake moleculaire biologie, en gebruikt in de Regenetic-crème en het Bio Regenetic-serum een combinatie van DNA en RNA die beschermt, hydrateert en regeneert en vrije radicalen neutraliseert. Het DNA dat door Valmont wordt gebruikt, is een extract van hom van wilde zalmen en is perfect compatibel met de huid. Bij de fabricatie van het Kora Õ Neal-gamma, een nevenmerk van de Valmont-groep, gebruiken wij geen dierlijke substanties, maar wordt volledig op plantaardige basis gewerkt.”

Mavala is ook Zwitsers. Deze firma fabriceert piepkleine flesjes nagellak in een uitgebreid kleurenpalet en biedt tal van specialiteiten voor handverzorging en het oplossen van de meest uiteenlopende nagelproblemen. Ook hier: topproducten die de faam van Zwitserse cosmetica moeten hooghouden.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content