De ‘accueil à la ferme’ is een concept dat zich meer en meer verspreidt, ook in Waals-Brabant. Hoevewinkels bieden de kwaliteitsbewuste consument eersteklasproducten van eigen kweek. Maar ook stadswinkels met streekspecialiteiten, zoals de Nijvelse ’tarte al djote’, zijn erg populair.

Waals-Brabant heeft veel gezichten. Je hoeft maar een van de vele kronkelende zijweggetjes in te slaan om dat telkens weer te beseffen. In het westen heb je het Zenneland, tussen Waterloo en Nijvel, een lappendeken van vredige dorpjes, glooiende heuvels en imposante boerderijen. Waterloo, met zijn slagveld uit 1815 en zijn beroemde leeuw, moet niet meer worden voorgesteld. In het zuidwesten ligt Braine-L’Alleud (Eigenbrakel), een verstedelijkt gebied, met uitzondering van de vallei van Sept Fontaines (Zevenbronnen), waar het heerlijk wandelen is. Zo wordt de appetijt gewekt voor een lekker stuk kaastaart, waarna we onze reis voortzetten richting Ittre, met zijn kasteelboerderijen. Meteen een gelegenheid om wat groenten, boter, melk of een hoevekipje op de kop te tikken.

In het centrum van de provincie, van het meer van Genval tot Villers-la-Ville, ligt de Dijlevallei. Kastelen, kerken, abdijen, paden en weggetjes bekoren hier de wandelaars. Voor een ongeëve-naard uitzicht op de vallei moet je in Bierges zijn. Notre-Dame de Mousty in Céroux-Mousty, gebouwd op de fundamenten van een Gallo-Romeinse villa, is een van de oudste romaanse kerken in de regio. De dorpen rijgen zich hier aaneen : Court-Saint-Etienne, Hamme-Mille, Mellery, Ottignies en Mont-Saint-Guibert met zijn heerlijke geur van hop.

In het oosten hebben we het land van de Grote en de Kleine Gete, met wat verder uit elkaar liggende dorpen en veel holle wegen. Het golvende landschap sluit aan bij het nabijgelegen Luikse Haspengouw, met zijn vruchtbare akkers en boerderijen. Glimes mag worden beschouwd als het gastronomisch centrum van de streek. De Ferme de la Tour, voorheen Cense del Tour, een statige heerlijkheid uit de zeventiende eeuw, bouwde een sterke reputatie op met foie gras. De trots van het dorp is een Gallo-Romeinse grafheuvel van elf meter hoog, verborgen onder een dichte vegetatie. En dan is er nog Melin, dat bekendstaat als een van de mooiste dorpen van Wallonië.

Ondanks de sterke verstedelijking speelt de landbouw in Waals-Brabant nog altijd een belangrijke rol. In de vee- en varkensteelt onderscheidt Waals-Brabant zich met twee vleesrassen, het beroemde Belgische witblauwrund en het piétrainvarken. Vergeten we ook niet de accueil à la ferme, een concept dat zich meer en meer verspreidt. Voor veel boeren is het een unieke kans om de kwaliteitsbewuste consument, die belang hecht aan de traceerbaarheid van zijn voedsel, persoonlijk aan te spreken.

Streekdesserts PÂTISSERIE DEMARET

Deze zaak bestaat al sinds 1932 en pakt uit met verschillende regionale desserts : de Vi Paurin-taart van Rixensart (appelen en banketbakkersroom), de Waverse tarte au stofé (op basis van kwark) en de tarte du Lothier (met abrikozen) van Genappe. Specialiteiten die allemaal de goedkeuring kregen van diverse confréries d’amateurs. Daarbij komen nog andere regionale bereidingen, zoals de mattentaartjes, de Dinantse flamiches, de Nijvelse tarte al djote en de taart van Chimay, en dat alles huisgemaakt.

DEMARET, AVENUE DE MÉRODE 6, 1330 RIXENSART, 02 653 68 98, WWW.PATISSERIEDEMARET.BE. VAN MAANDAG TOT ZATERDAG VAN 7 TOT 18.30 U. OP ZON- EN FEESTDAGEN VAN 7 TOT 18 U.

BROOD ALS NERGENS ANDERS BOULANGERIE DE JANDRAIN

Marcus Uylembrouck werd opgeleid als bakker, patissier, chocolatier, confiseur en ijsmaker maar bewandelde eerst een ander pad voor hij in april vorig jaar zijn zaak opende. Gewapend met niet meer dan een kneedtrog en een houtoven, maakt hij op traditionele wijze zuurdesembrood met langere gisttijd. Hij betrekt zijn biobloem (zonder enige toevoeging) van de nabijgelegen Ferme Baré, en biedt broodvariëteiten op basis van meel van tarwe, rogge, spelt en een mengsel van tarwe en spelt. Noten-, amandel-, hazelnoten- en geitenmelkbrood maken het gamma compleet. Hij werkt uitsluitend op bestelling. Zijn broden kunnen een week worden bewaard.

BOULANGERIE DE JANDRAIN, RUE DU PISSAUMONT 23, 1350 JANDRAIN-JANDRENOUILLE, 019 75 22 48. BESTELLEN UITERLIJK DE DAG TEVOREN. AFHALEN WOENSDAG EN DONDERDAG VAN 17 TOT 19 U.

TOUT AU BEURRE

Veronique Stassin volgde een bakkersopleiding en nam samen met haar man in 1984 een bakkerij over. Het stel begon met een ruim assortiment brood, traditionele taarten en gebak. Twaalf jaar later focussen ze vooral op de Nijvelse tarte al djote, waarbij ze mikken op het jaarlijks toegekende kwaliteitslabel van de Confrérîye dèl Târte al Djote. Twee specifieke ingrediënten zijn hier essentieel : bètchéye (gefermenteerde kaas van koemelk) en djote (snijbiet). Bij hun eerste beoordeling in 1997 kregen ze meteen drie sterren, een unicum in de geschiedenis. Sindsdien behalen ze geregeld vijf sterren. Geen wonder dat heel wat klanten speciaal uit Namen, Charleroi en Brussel komen voor deze typische specialiteit.

TOUT AU BEURRE, RUE DE NAMUR 70, 1400 NIJVEL, 067 21 27 70. VAN 7.30 TOT 19 U., ZATERDAG TOT 18 U., ZONDAG TOT 16 U. MAANDAG GESLOTEN.

Rundvlees van topkwaliteit BOUCHERIE DE LA FERME DES NOYERS

Deze familieboerderij bestaat sinds 1927. In 1987 namen Nicolas en Nathalie de fakkel over. Vijftien jaar later besloten ze ter plekke een eigen slagerij te beginnen, waar ze rundvlees verkopen van eigen dieren, die gevoederd zijn met gewassen van eigen teelt. Alles gebeurt volgens de principes van duurzame landbouw, vrij van ggo’s, hormonen, antibiotica en bewaarmiddelen. Het Ardense varkensvlees komt van een klein bedrijf uit Malmédy, de hoevekippen van Humain, het wild (in het seizoen) is Belgisch en alle fijne vleeswaren zijn huisgemaakt. Daarnaast zijn er ook biologisch geteelde groenten en enkele ambachtelijke streekproducten. De route is al bij de afrit van de snelweg aangeduid.

FERME DES NOYERS, RUE DES CORBEAUX 26, 1325 CORROY-LE-GRAND, 010 68 89 30, WWW.BOUCHERIEFERMEDESNOYERS.BE. WOENSDAG, VRIJDAG EN ZATERDAG VAN 10.30 TOT 18 U.

Vijfsterren ’tarte al djote’ Bekroonde hoeveproducten FERME DE LA GOYETTE

Daniel en Lucienne Courtain namen in 1996 de boerderij over van hun ouders. Ze zijn gespecialiseerd in runderteelt en verkopen hun producten direct op de boerderij : rauwmelkse hoeveboter, melk, yoghurt, room, ambachtelijk ijs, kaas en kippen gevoerd met graan van de boerderij. Ze behaalden al verschillende Coqs de Cristal, waarmee elk jaar de beste culinaire producten van Wallonië worden bekroond, onder meer in 2002 voor hun boter, in 2003 voor hun matten (Lucienne is van Edingen) en in 2005 voor hun aardbeienijs. Het aanbod wordt aangevuld met artisanale producten en groenten uit de streek. Elk jaar, in het laatste weekend van juni, zijn er druk bezochte ‘openboerderijdagen’ en rondleidingen.

FERME DE LA GOYETTE, RUE FONTAINE L’EVÊQUE 14, 1471 LOUPOIGNE (GENAPPE), 067 77 24 63. DONDERDAG TOT ZATERDAG VAN 10 TOT 17 U., ZONDAG TOT 12 U.

Gezonde groenten LA FERME DU VALLON

Deze boerderij staat op het land dat was toegewezen aan de hertog van Wellington na zijn overwinning bij Waterloo. De familie van de huidige eigenaar bewerkt het land sinds 1927. In het begin fokten ze vooral trekpaarden, die toen onmisbaar waren op het veld. Maar met de komst van de tractor werd er gediversifieerd. Na tuinbouwstudies begonnen de kinderen Jean-Marc en Nathalie Binet met ambachtelijke tuinbouw : besproeien met de slang, manueel planten en oogsten, geen koelkast en dus de noodzaak om snel te oogsten en direct te leveren. Vandaag beschikken ze wel over een aantal machines, er wordt ook geleverd aan markten, maar het merendeel van de productie wordt op de boerderij zelf verkocht. Er werd gekozen voor een duurzame teeltwijze. Er is een ruime keuze aan fruit en seizoengroenten, waaronder de onmisbare snijbiet voor de tarte al djote.

FERME DU VALLON, VIEUX CHEMIN DE BRUXELLES 1, 1400 NIJVEL, 067 33 64 77. GESLOTEN OP DONDERDAG, ZON- EN FEESTDAGEN. INFO : WWW.LEGUMESWALLONS.BE.

VAN EIGEN KWEEK Gezelschapskoeien DE MARKT VAN WAVER

Bij het kraam van de Ferme de l’Hosté vind je fruit en groenten van eigen kweek, aangevuld met producten van boerderijen uit de omgeving. Ambachtelijk banketbakker Laurent Dumont is gerenommeerd om zijn macarons, bosbessentaartjes en aardbeiencroûtes. De Ferme des 12 Bonniers biedt eersteklaszuivel, gevogelte, eieren, jam en gelei. Bij Philippe Houtain kun je terecht voor exquise kazen, waaronder een Herve AOC van de Ferme du Vieux Moulin, een rauwmelkse lekkernij, maar ook voor brood en vleeswaren. En dan is er nog Cricket Poulet, met biokip, kip uit de Landes en Mechelse koekoek, gevogelteworst en geurige gebraden kip.

MARCHÉ DE WAVRE, RUE DU COMMERCE EN PLACE DE L’EGLISE, 1300 WAVER. ELKE ZATERDAGVOORMIDDAG, WWW.MARCHES-DE-BELGIQUE.BE.

LA FERME DU TRY

Deze boerderij is sinds de jaren 1920 in handen van de familie Coppens. In 2002 nam Pascal het roer over. Zijn grootouders begonnen met een tiental koeien en de verkoop van steenkool. Eind jaren vijftig namen zijn ouders de boerderij over en begonnen ook melk en boter te verkopen. In het kleine familiebedrijf worden de koeien – zo’n honderd normandes en montbeliardes – behandeld als gezelschapsdieren. Ze hebben elk een eigen naam en worden gevoederd met granen en voedergewassen van de eigen boerderij. De excellente boter en zuivelproducten worden nog steeds in de boerderijwinkel verkocht.

FERME DU TRY, RUE DU TRY 22, 1495 SART-DAMES-AVELINES (VILLERS-LA-VILLE), 071 87 89 10. WOENSDAG VAN 14 TOT 17 U., ZATERDAG VAN 11 TOT 17 U.

Haspengouwse tarwebloem FERME DE LA CAMPAGNETTE

Patrick Deliens produceert op ambachtelijke wijze Haspengouwse tarwebloem, gegarandeerd zonder toevoegingen en gemalen op een echte molensteen. Zijn bloem wordt alleen verkocht in zakken van tien kilo. Op de boerderij kun je ook traditioneel, op steen gebakken brood kopen, zoals in ‘de goede oude tijd’.

FERME DE LA CAMPAGNETTE, PLACE COMMANDANT EVRARD 1, 1367 BOMAL-RAMILLIES, 081 87 88 93. NA AFSPRAAK.

ARTISANALE EENDENLEVER FERME DE LA TOUR

In een imposante vierkantshoeve vlak naast de kerk van Glimes legt de familie De Schrevel zich toe op de kweek van eenden. Zij zijn de enige producent van artisanale eendenlever in Waals-Brabant. Joël, een voormalige restauranthouder, en Marie-Cecile, verkopen hun foie gras, gekonfijte eendenboutjes, eendenborstfilet, gerookte filets, terrines en spiermagen zelf op de boerderij. In de loop der jaren verwierven ze naam en faam in de wereld van de gastronomie. Enkele beroemde koks, onder meer van Chai Gourmand, L’Héliport en L’Air du Temps, behoren tot de vaste klanten. In de boerderijwinkel vind je ook producten uit het delicatessengamma van Fauchon, op steen gebakken brood, slakken van L’Ourchet en kazen van de Fermière de Méan.

FERME DE LA TOUR, PLACE SAINT-JOSEPH 4, 1315 GLIMES. 010 88 10 08, WWW.LAFERMEDELATOUR.COM. GESLOTEN ZONDAGNAMIDDAG EN MAANDAG.

DOOR MICHEL VERLINDEN & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Op onze culinaire ronde selecteerden wij tien adressen waar u de beste Waals-Brabantse specialiteiten kunt vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content