Het kan nog een poosje duren eer het hier begint te zomeren, maar in Amerika is het lukratiefste bioskoopseizoen nu al ingezet. Tussen Memorial Day en eind augustus worden een vijftigtal films op de toeschouwer losgelaten. Dank zij waterdichte kassuksessen als “Batman Forever”, “Apollo 13”, “Pocahontas” en “Die Hard with a Vengeance” hoopt Hollywood het rekord van vorige zomer (2,12 miljard dollar ontvangsten) andermaal te verpulveren. Vooral vanaf eind juli wordt het echt drummen voor een plaatsje onder de zon. De studio’s zijn dan ook in een felle strijd gewikkeld om hun produkt zo lang mogelijk op de beste schermen van de ruw geschat 27.000 zalen in de VS en Canada te krijgen.

Vanaf deze week tot eind van de zomer krijgt u in deze rubriek het signalement van de voornaamste produkties die ook de komende weken en maanden het mooie weer moeten uitmaken in de Belgische bioskopen.

“Batman Forever” (vanaf 16 juni in de Amerikaanse bioskoop) mag de spits afbijten. De derde Batmanfilm is zeker geen gewone sequel. Er is een nieuwe Batman : Michael Keaton liet op de valreep verstek gaan en werd vervangen door de veel charismatischer Val Kilmer. Er is vooral ook een nieuwe regisseur aan boord, Joel Schumacher, die het roer overneemt van Tim Burton. De producerende studio Warner zal daar zeker niet om rouwen. “Batman Returns” (1992) was zo donker en bizar dat verschillende sponsors afhaakten. Onder druk van protesten veranderde fast-foodgigant McDonald’s zelfs zijn promotiecampagne. Warner zat dan ook met een probleem : hun meest winstgevende koncessie bioskooprecettes, bijkomende markten en licenties zijn samen goed voor miljarden dollars dreigde af te glijden van een familie-amusement naar een controversiĆ«le cult-attraktie. Voor het tweede vervolg werd de blockbuster-formule dan ook grondig herdacht : “Batman Forever” moet een veel toegankelijker film worden. De “trailer” toont dan ook een kleurrijke, lichtvoetige film met dolle aktie, geen akelige agressie, maar puur comic strip-geweld, met minder macaber fetisjisme en meer plagende seks (wat zelfs wordt doorgedacht tot in het harnas van Batman). In een van de twee schurkenrollen kan uitgepakt worden met het geschift talent van sterkomiek van het moment, Jim Carrey, als de Riddler. De andere diabolische slechterik, Two-Face, wordt gespeeld door Tommy Lee Jones ; Chris O’Donnell is Robin, Batmans partner in de strijd tegen de misdaad ; Nicole Kidman is de psychiater-kriminoloog die voor het romantische aandeel zorgt.

Om met uw eigen ogen het resultaat te zien, hoeft u niet eens lang te wachten : “Batman Forever” verovert al op 28 juni de Belgische bioskoop.

Val Kilmer als de nieuwe Batman : kleurrijk, lichtvoetig en plagend.

TOP 10

1. Through the Olive Trees : bedrieglijk simpele film-in-de-film van de grote Iraanse kineast Abbas Kiarostami, gedraaid in de provincie die in 1989 door een verwoestende aardbeving werd getroffen.

2. Heavenly Creaures : overrompelend inventieve film van Nieuwzeelander Peter Jackson over fatale passie tussen twee slimme tienermeisjes die tot berucht moordschandaal leidde.

3. Little Odessa : tragisch familiedrama in milieu van Russisch-joodse immigranten in New York. Indrukwekkend en beklemmend speelfilmdebuut van James Gray.

4. Kiss of Death : door David Caruso en Nicolas Cage intens geakteerd misdaaddrama rond autodievenbende in New York. Van Barbet Schroeder.

5. Little Women : niet opdringerige feministische interpretatie door Australische Gillian Armstrong van menigmaal verfilmd klassiek kinderboek van Louisa May Alcott. Prachtige vertolkingen, in het biezonder van Winona Ryder.

6. The Last Seduction : venijnige “film noir” van John Dahl, met Linda Fiorentino als harteloze “femme fatale” in het kwadraat. Biezonder grappig boosaardig.

7. Priest : kordaat, aktueel gewetensdrama van Antonia Bird over onmacht van goedmenende priester die worstelt met celibaat.

8. Malice : knappe thriller van Harold Becker over seks, hebzucht en chirurgie. Met William Baldwin en Nicole Kidman.

9. Jefferson in Paris : zie bespreking.

10. Beyond Rangoon : zie bespreking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content