Ligging: IN HET CENTRUM VAN VIEaLSALM

sfeer: MODERN IN EEN NEGENTIENDE-EEUWS KADER

reistijd: ANDERHALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijS / KWALITEIT: CORRECT

Monique en Mart hadden in Nederland jarenlang gewerkt. Hij als jurist, zij als manager bij de overheid. Maar ze waren dol op koken en wilden daar wat mee doen. Op een dag plaatsten ze zichzelf voor de keuze : stoppen we met dromen of gaan we onze droom realiseren ? Ze kozen voor het laatste, gaven allebei hun werk op en ervoeren de eerste maand zonder salaris als een bevrijding.

Het idee van een restaurant werd snel afgevoerd wegens te ingewikkeld en wegens de fundamentele keuze om uitsluitend met verse producten te werken. “We wilden mensen aan tafel verrassen en in een halfpensionformule was dat perfect mogelijk. De Ardennen leken een goede bestemming : we kenden de regio, je kunt er het hele jaar door aan de slag en negentig procent van de klanten zijn er Nederlandstalig.” Bovendien stond er in Vielsalm een notarishuis leeg, en dat bood vele mogelijkheden. “De tuin lag er wat drabbig bij, maar daar wisten we wel raad mee”, zegt Mart.

Meteen na de aankoop ging een ploeg van wel achttien ambachtslui aan de slag, elke donderdag werd overleg gepleegd en kookte Monique voor de work force. Vier maanden later was de klus geklaard en oogde het pand uit het begin van vorige eeuw bedrijfsklaar. Op 1 juli 2006 werden de deuren geopend. Sindsdien is het erg druk, maar de stress van de vroegere werksfeer is er niet.

L’Auberge du Notaire telt negen kamers, die er alle anders uitzien en op de muur elk een slogan meekregen. We brengen de nacht door in La chambre des descendants du notaire. Maar er is ook een Pingpongkamer, waar de notarisvrouwe vroeger met de burgemeester een balletje sloeg, of Het archief. Het is er rustig en kraaknet, ook in de badkamer met douche. Overal is de televisie opvallend afwezig, maar er liggen wel boeken en tijdschriften.

’s Avonds eten we linzensoep met gerookte eendenborst, een kabeljauwhaasje op een bedje van risotto en een chocolademousse met Cointreau, op succulente wijze gebracht door Monique. Mart presenteert een ontbijt à la carte, met een fruit-sla, vers fruitsap en nog veel meer. Kortom, het enthousiaste duo heeft zijn nieuwe leven op voortreffelijke wijze ingevuld.

L’Auberge du Notaire telt negen tweepersoonskamers. Een verblijf voor twee in halfpension kost er 189 euro, voor twee nachten betaalt men 365 euro in het weekend, 350 euro in de week.

L’Auberge du Notaire, 11 rue général Jacques, Vielsalm, 080 78 56 70, www.aubergedunotaire.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content