Categorie Brusselse brasserie

Keuken 7,5 Decor 7,5

Comfort 7 Service 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 6,5

Stad Brussel is haar pleinen aan het herinrichten. Een plek waar het weer goed toeven is, is het Oud Korenhuis. Het pleintje ligt aan het Brelmuseum, op een boogscheut van de Grote Markt. De horeca bloeit er als nooit tevoren. Het is aan het Oud Korenhuis dat Laurent Veulemans een Italiaans restaurant overnam en verbouwde tot La Brasserie de Bruxelles. De zaak was vanaf de eerste dag (1 juni 2008) populair en dat is nauwelijks verwonderlijk : de formule is immers geënt op het succes van het voormalige familierestaurant Aux Armes de Bruxelles.

Het nieuwe eethuis kreeg een hedendaagse brasserie-inrichting naar Parijse geest. Daarbij horen obers met zwarte voorschoten en tafels gedekt met kraakwit linnen. Tijdens de lunch is de brasserie hét rendez-vous van zakenlui en politici. ’s Namiddags komt men er voor thee of koffie op het terras. ’s Avonds schuift een divers publiek aan tafel. De keukenbrigade is deels afkomstig uit Aux Armes de Bruxelles en staat onder leiding van Laurent Veulemans. Ook de in het Frans opgestelde kaart is een distillaat van de kaart van Aux Armes. Bij de grote klassiekers die mee verhuisden zijn : garnaalkroket (14 euro), kalfshersens met tartaarsaus (16 euro), mosselbereidingen (vanaf 16 euro), waterzooi met kip (16,50 euro), zeetong meunière (34,50 euro) en karbonade op zijn Vlaams (18 euro). De wijnkaart is uitsluitend Frans.

Wij bestelden en na lang wachten verschenen onze twee voorgerechten : half om half, of één garnaalkroket van prima kwaliteit met gefrituurde peterselie, sterkers en hardgekookt ei, en een halve salade van handgepelde garnalen (18 euro) en smakelijke geperste kop maison, opgediend met peterselie, augurk, mosterdsaus en geraspte knolselder in mayonaise (9 euro). Hoofdgerechten waren : gougeonettes van kabeljauwsticks, gepaneerd en bros gefrituurd en opgediend met gefrituurde peterselie, sterkers en eersteklasfrieten (28,50 euro) en gepocheerde rog met kappers, gesmolten boter, sterkers en peterselie (25,50 euro). Plaats voor een nagerecht was er niet meer.

In La Brasserie de Bruxelles wordt gekookt met goede producten. Wij vonden het eten smakelijk maar ook ouderwets rijk. Voor het afstoffen (lees : ‘verlichten’) van traditionele bereidingen is duidelijk geen belangstelling, evenmin als voor moderne bordpresentatie. Voor de liefhebbers van ‘de tijd van toen’ – en die zijn er nog steeds meer dan liefhebbers van moleculair gegoochel – is het ongemoeid laten van ons culinaire verleden een zegen !

LA BRASSERIE DE BRUXELLES

Oud Korenhuis 39

1000 Brussel, 02 513 98 12.

Terras met zon van 13 tot 20 uur.

Zondag en maandag gesloten.

info@labrasseriedebruxelles.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content