Ligging : in de natuur | Sfeer : modern | Reistijd : een uur rijden van Brussel | Prijzen : correct

Les Dûves is geen gewoon adres, zelfs geen gewone bed and breakfast. Eigenlijk is het zelfs helemaal geen B&B, maar door de hartelijkheid van Anne en Jean Luc is het precies alsof dat wel zo is. Omdat ze bezorgd zijn om hun gasten, hen met raad en daad bijstaan, graag hun passies met hen delen. Anne werkte jarenlang als airhostess bij Sabena, Jean Luc is fotograaf van opleiding, maar met een passie voor architectuur. Als jongeman reisde hij naar India en publiceerde achteraf een boek over de vrouwen van Rajasthan. Na haar eerste carrière ging Anne zelf fotografie studeren en samen maakten ze een aantal reportages.

Toen ze twaalf jaar geleden in Bioul een voormalige steenzagerij ontdekten waar niemand in geïnteresseerd was, ging er een lichtje branden. “De gebouwen waren compleet onbewoonbaar, de ramen waren verdwenen, de schoorsteenmantels uitgeslagen, waardoor het geheel een lugubere aanblik bood. Maar ik voorvoelde dat er iets mee te doen was, en volumes met hoge plafonds zijn zo zeldzaam op het platteland.” Anderhalf jaar later was de steenhouwerij uit 1880 met de veel oudere stallen omgetoverd tot een prachtig modern woonhuis achter de originele gevel. Sinds twee jaar heeft ook de voormalige machinekamer een grondige restauratie ondergaan, en daar verblijven de gasten. Van een gastenkamer spreken zou het geheel oneer aandoen, eigenlijk is het een compleet huis met een zeer ruime salon met keuken en oude werkblok, en met een weids uitzicht op de bossen. Net als de slaapkamer is de centrale ruimte resoluut hedendaags van snit, met zitbanken die net zoals het bed door de gastheer werden ontworpen. Het geheel oogt prachtig, met één oude tafel als extra accent.

“Ik heb een grenzeloze bewondering voor architecten die een heel huis in één pennentrek kunnen ontwerpen, zelf heb ik blok per blok aangepakt”, herinnert Jean Luc zich. Architect of niet, het resultaat is subliem en achter het huis, dat prachtig in de natuur werd ingepast, loopt ook nog een heus riviertje dat vroeger een waterrad aandreef dat de machines van energie voorzag. Op het terras buiten kunnen de gasten aan een houten tafel eten. Alleen jammer dat ze dan wel zelf voor hun ontbijt moeten zorgen. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld bij de bakker in het dorp terecht, op twee kilometer afstand.

TIP!

Het Maison de la Pataphonie in Dinant, waar gebruiksvoorwerpen als muziekinstrumenten een tweede leven krijgen.

Info

Les Dûves telt één gastenverblijf voor twee personen dat per weekend (drie nachten voor 270 à 320 euro), midweek (4 nachten voor 330 à 380 euro) of per week (400 euro) wordt verhuurd, zonder ontbijt. Daar komt een eindschoonmaakbeurt van 40 euro bij.

Les Dûves, 36 Rue de Arbre, 5537 Bioul, 071 79 99 23 en 0497 483 072, www.laloux.be/gite.

Door Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content