Veel lezers hebben zelfs niet gemerkt dat SAMMY een andere tekenaar had. (Jean-Pol)

Vier jaar geleden zette Jean-Pol, in het echte leven Jean-Pol Van Den Broeck (52), een punt achter zijn Kramikske-reeks in Het Volk. Dat gebeurde niet echt van harte, maar het lot zou hem alsnog toelachen. Bij het weekblad Robbedoes ging Berck met pensioen en daardoor zaten ze zonder tekenaar voor Sammy, de suksesvolle reeks over lijfwachten in het Amerika van de jaren ’20. Met zijn naam die nu zowel op de Samson & Gert-albums als boven de nieuwe Sammy-pagina’s prijkt, ziet Jean-Pol zijn carrière bekroond.

?Gek hoe het soms kan lopen. Ik was van plan een eigen, nieuwe reeks te starten met een figuurtje dat ik voor kinderkleding had ontwikkeld : Nikkel. Ik had mijn scenaristen al, een dagblad zou de strip publiceren, alles was in kannen en kruiken. Maar toen ik vaststelde dat ze bij Dupuis na een jaar nog geen nieuwe tekenaar hadden gevonden voor Sammy, heb ik op het laatste moment naar Cauvin gebeld en gezegd dat ik de reeks wou overnemen. Onmiddellijk vlogen de deuren bij Dupuis voor mij open. Ze hadden mij daar al van in het begin op het oog, maar waren ervan uitgegaan dat ik toch geen tijd zou hebben.

Was ik met Nikkel doorgegaan, dan had ik weer van vooraf aan moeten beginnen. Eerste nummer maken, resultaten afwachten… En bovendien was ik uitgekeken op Vlaanderen. Met Sammy kon ik eindelijk de internationale toer op. Ik krijg nu al uitnodigingen om in Frankrijk en Zwitserland te gaan signeren.

Een strip neem je natuurlijk niet zomaar over. Eer je de hoofdfiguren door en door kent, heb je al heel wat studiewerk achter de rug. Ik was bijvoorbeeld gewoon om ronde gezichten te tekenen, terwijl de figuur van Jack Attaway een langwerpig gelaat heeft. Hoeveel tijd heb ik niet aan die eerste tien pagina’s besteed ! Ze moesten gewoon goed zijn. Anderzijds mocht ik ook niet forceren, ik moest ontspannen tekenen. En ik geef toe dat ik de trac had in het begin, ondanks mijn dertig jaar ervaring.

Van bij het begin hebben ze zich bij Dupuis soepel opgesteld. Trek uw plan. Zorg alleen dat het verschil niet te groot wordt. Veel lezers hebben niet eens gemerkt dat Sammy een andere tekenaar heeft, dus dat zit wel goed. Mijn stijl en die van Berck leunen bij elkaar aan. Niet dat we ooit hebben samengewerkt hij heeft het wel vaak gevraagd maar we zijn beiden door Franquin beïnvloed, vormen samen met Bêdu de Leuvense school, en medewerkers van mij zijn later bij hem terechtgekomen.

Voor mijn vorige strips schreef ik mijn scenario’s zelf. Dat het nu anders is, vind ik niet erg, vooral omdat de scenario’s van Cauvin komen. Die zijn af. In iedere prent zit inhoud. Niets is nodeloos gerokken of overladen, er zit aktie in… Een plezier om te tekenen. Vroeger heb ik een aantal scenaristen uitgeprobeerd, maar dat is vaak wat tegengevallen. Je moet iemand vinden die in dezelfde lijn denkt. Komt daarbij dat Cauvin een oude vriend van mij is. Hij heeft altijd gehoopt dat ik Sammy zou overnemen.

Sammy is de nieuwe uitdaging die ik nodig had in mijn carrière. Toen mijn kontrakt met Het Volk vier jaar geleden ten einde liep, besloot ik een punt te zetten achter Kramikske. De tijd en zorg die ik samen met Dirk Stallaert eraan besteedde, waren niet in verhouding tot de appreciatie. Door mensen die nu weg zijn bij Het Volk, werd ik zelfs tegengewerkt. Promotie ? Kramikske stond in de krant, dat vonden ze reklame genoeg. En toen er buitenlandse interesse was voor mijn albums, heb ik nooit de films gekregen die ik nodig had. Met alle respekt voor Jef Nys, maar alleen Jommeke telde.

Ik heb een moeilijke periode doorgemaakt. Op zeker ogenblik had ik er genoeg van. Het werk ging me niet meer af, ik zag de tekeningen niet meer scherp. Vanbinnen zat er iets fout bij mij. Pas met de Samson & Gert-strip, en daarna met Sammy, heb ik de draad weer opgepakt. Al wat ik heb meegemaakt, reageer ik nu af in die tekeningen. Ik heb mijn revanche.”

Jean-Pol Van Den Broeck : Hoeveel tijd heb ik niet aan die eerste tien pagina’s besteed !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content