Wat als niet de rimpels, maar een ongelijke teint de nieuwe aartsvijand van vrouwen blijkt te zijn ? De nieuwe generatie huidverzorging combineert voortaan een diepgaande werking én een onmiddellijk fotoshopeffect.

Beproefde bestsellers herformuleren is meer dan ooit de trend. Terzelfder tijd ontstaat een nieuwe soort verzorging. Deze crèmes en serums zijn geïnspireerd op blurs en andere verdoezelende producten die veeleer tot de make-up behoren, maar ze beloven ook nog eens de tekenen van huidveroudering en imperfecties aan te pakken en de huid zichtbaar te transformeren, al vanaf het eerste gebruik. Voor dit nieuwe territorium werd ontgonnen, werden wereldwijd grootschalige onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen wat vrouwen verwachten van een product dat hun jeugdkapitaal moet bewaren.

Zo hangt voor de ongeveer achthonderd vrouwen tussen twintig en zeventig, die door Dior ondervraagd werden, 75 procent van de schoonheid en de jeugdigheid van het gezicht vooral af van de kwaliteit van de huid en de uniformiteit van de teint. “Wat hun leeftijd of huidskleur ook is, vrouwen willen eerst en vooral een heldere en gave huid, zonder vlekken of verkleuringen, zacht en met een fijne huidkorrel en strakke poriën”, benadrukt Edouard Mauvais-Jarvis, directeur wetenschappelijke communicatie bij het Franse huis. “Met andere woorden, een perfecte huid die jeugdigheid en vitaliteit uitstraalt.” Dat doel werd tot nu toevertrouwd aan specifieke producten, die beurtelings huidveroudering, pigmentvlekken of de huidkorrel aanpakten. Die moesten in laagjes bovenop elkaar worden aangebracht, maar het resultaat daarvan werd pas duidelijk na meerdere weken van regelmatig gebruik.

Zelfde plaatje bij de wetenschappelijke onderzoekers van de Lancôme-labs die de huid- en pigmentprofielen van tienduizend vrouwen uit negentien landen bestudeerden. “Ze dromen allemaal van een ideale en evenwichtige huid”, vertelt Véronique Delvigne, wetenschappelijk directeur. En al zeggen ze bereid te zijn het probleem op lange termijn aan te pakken – roodheid voor lichte huidjes, een grauwe teint voor matte types en donkere vlekken voor donkere huidskleuren – ze willen ook dat die kleurfoutjes meteen gecorrigeerd worden, dankzij steeds meer gesofisticeerde optische hulpmiddelen.

“In feite geeft de huid de indruk homogeen te zijn”, legt Edouard Mauvais-Jarvis uit. “Ze bestaat uit een groot aantal kleine, gekleurde puntjes die verdeeld zijn over haar laagjes : veeleer bruin in de opperhuid, waar de melanosomen zich bevinden, en roder in de lederhuid, waar de bloedcellen vertoeven. Als de huid er heterogeen uitziet, is dat door de optische eigenschappen van de opperhuid.” Haar bovenlaag, die uit fijne, platte cellen bestaat, gaat het licht filtreren terwijl de kubusvormige cellen vol water, die zich vanbinnen bevinden, een intens spreidingsvermogen van 360° hebben. “Het is die bijzondere structuur die het de opperhuid mogelijk maakt het traject van het licht te reorganiseren”, verklaart Edouard Mauvais-Jarvis verder. “Maar wanneer je ouder wordt, doen die cellen minder goed hun job. Daar komen de leeftijdsgebonden kwaaltjes bovenop, zoals rimpels of pigmentvlekken die het optimaal traject van het licht verder verstoren.”

ZIJIG WAASJE

Ter aanvulling van de antiverouderingsbestanddelen, eigen aan het Capture-gamma, ontwikkelden de labs van Dior een complex van biomimetische minerale poeders – micaplaatjes en holle siliciumdioxidesferen – die de optische eigenschappen van de opperhuid kunnen nabootsen. Het eindresultaat is Dreamskin, een algemene verzorging die als topcoat wordt aangebracht, boven op serum, crème en oogcrème, en eventueel onder make-up. Net als een tweede huid bedekt een optisch laagje de oppervlakte van het gelaat, terwijl de actieve ingrediënten dieper binnendringen om de autoregeneratie van de cellen te bevorderen.

Lancôme lanceerde vorig jaar al DreamTone, die ook een correctie van de huid-oneffenheden belooft, dankzij doelgerichte bestanddelen die de specifieke pigmentproblemen aanpakt. Behalve dieptewerking beoogt de formule een instant resultaat : gesofisticeerde optische bestanddelen, namelijk parelmoerdeeltjes, roze en koperachtige pigmenten, doen de huid onmiddellijk stralen. “Deze niet-getinte, waterachtige texturen voelen verfrissend aan”, zegt Véronique Delvigne. “Ze smelten op de huid en vormen een zijig waasje dat voor een stralende en heldere teint zorgt. Het product kun je ’s morgens en ’s avonds gebruiken, bijvoorbeeld samen met het serum Advanced Généfique. En als de huid om meer comfort vraagt, kun je er altijd een crème bovenop aanbrengen.”

Het nieuwe serum van het Abeille Royale-gamma van Guerlain berust ook op een verhelderende cocktail : verscheidene soorten honing en koninginnengelei met waarneembare effecten na twee maanden gebruik. Maar de formule, verrijkt met poeders die verfijnen en gladmaken, maakt ook meteen de poriën zo’n twaalf procent kleiner. Dat komt door de gecombineerde actie van een poeder dat het teveel aan talg absorbeert en een zogenaamde soft-focuspoeder dat een zijdezachte huid garandeert.

Meer betaalbare merken kozen ervoor om de zaken eenvoudiger voor te stellen door meteen een blur toe te voegen aan een multifunctionele verzorging. “Wat vrouwen echt verwachten van hun anti-verouderingsverzorging is dat die de beste actieve bestanddelen bevat en dat die op lange termijn werken. Maar stiekem dromen ze wel van een onmiddellijke transformatie van de huid”, motiveert men bij Garnier. “Daarom hebben we een formule ontwikkeld die zich vanzelf aanpast aan de huidskleur, meteen voor een stralende teint zorgt en alle tekenen van huidveroudering corrigeert.” In de praktijk gaan witte microcapsules, die onzichtbaar zijn in de crème, beetje bij beetje het vermogen van de perfect gedoseerde pigmenten vrijgeven om een universele tint te bekomen. Van de dagcrème, die bovendien anti-verouderingsbestanddelen bevat en een beschermende SPF 20 tegen agressieve zonnestralen, bestaat er ook een oogverzorging om fijne lijntjes en kringen weg te werken.

DUBBELE PRESTATIE

L’Oréal Paris bestempelt zijn nieuwe crème Revitalift Magic Blur zonder aarzelen als revolutionair. “Het onmiddellijke effect van de vervagende bestanddelen (siliconenelastomeren en poeders met optische eigenschappen) wordt op klassieke wijze behaald met watervrije formules”, vertelt Elisabeth Bouhadana, directrice van de wetenschappelijke communicatie bij de Franse cosmeticagigant. “Omgekeerd zijn de anti-verouderingsbestanddelen, die we selecteerden voor hun biologische doeltreffendheid op lange termijn, wél in water oplosbaar. Het was dan ook zaak om een formule te ontwikkelen die deze dubbele prestatie aankon.” Voor wie nog meer wil verdoezelen stelt het merk een gladmakende finish voor, of naverzorging. De textuur daarvan vult de fijne lijntjes, de rimpels van de neuslippenplooi en de mondomtrek alsook de fronsrimpel.

Estée Lauder blijft met zijn CC Cream van Revitalizing Supreme inzetten op de weldaden van de eigen anti-verouderingsverzorging door er een teintcorrector aan toe te voegen. De formule bevat een SPF 10 en micropigmenten die pas vrijkomen in contact met de huid. Die universele pigmenten passen zich aan elk huidtype aan, geven aan elke huidskleur een subtiel bruin kleurtje en zorgen voor een gladde en egale teint. In zekere zin de comeback van de getinte crème, die je niet alleen mooier maakt, maar ook het beste met je voorheeft.

DOOR ISABELLE WILLOT & BEWERKING DELPHINE STEFENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content